Nieuwe maatregelen: publieke plekken dicht, twee mensen op straat

Het kabinet zet andermaal een rem op ons sociale leven. Buitenlandse reizen worden tot half januari afgeraden, publieke plekken als musea, bioscopen, theaters, pretparken en dierentuinen gaan op slot. In regio’s met veel besmettingen dreigt sluiting van winkels en middelbare scholen.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geven een toelichting op de aanscherping van de coronamaatregelen in Nederland. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geven een toelichting op de aanscherping van de coronamaatregelen in Nederland.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Ook sauna’s en zwembaden sluiten de deuren. Sportscholen mogen wel open blijven om nog iets aan vertier over te houden, maar groepslessen gaan we in de ban. Het aantal volwassen gasten dat je thuis mag ontvangen gaat terug van 3 naar 2 personen.

Dat maakte premier Mark Rutte vanavond bekend. Alle maatregelen gaan woensdagavond in om 22.00 uur, voor de duur van twee weken. Daarna gaan we weer terug naar de gedeeltelijke lockdown zoals die nu nog geldt, die zullen we volgens de premier ‘tot midden december moeten volhouden’.

Alleen het reisadvies gaat dus langer gelden, in ieder geval tot en met de Kerstvakantie.

Alle maatregelen op een rij:

-Het kabinet geeft een negatief reisadvies af voor reizen naar het buitenland tot medio januari.

-Het sluit het kabinet musea, bioscopen, bibliotheken en theaters vanaf woensdag 22.00 uur voor twee weken.

- Winkels in de detailhandel gaan om 20.00 uur dicht, supermarkten uitgezonderd.

-Het aantal volwassen gasten dat je thuis mag ontvangen gaat terug van drie naar twee personen.

-Ook sauna’s en zwembaden gaan dicht. Sportscholen worden uitgezonderd.

-Pretparken en dierentuinen gaan eveneens op slot.

-Het kabinet beperkt het maximum aantal mensen dat samen op straat mag : van vier naar twee. Huishoudens en kinderen tot twaalf jaar zijn uitgezonderd van deze regel.

-Het kabinet komt daarnaast met een maximum aantal personen dat bij uitvaarten aanwezig mag zijn. Dat worden nog maar 30 personen. Bij bruiloften wordt een maximum van 20 personen ingesteld.

-Het kabinet zet verder een plan klaar voor een regionale ‘avondklok’ in regio’s met hoge aantallen besmettingen. Ook wordt bekeken hoe middelbare scholen en winkels daar gesloten zouden kunnen worden. Die plannen houdt het kabinet nu nog wel achter de hand.

- Verder adviseert het kabinet om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Druk op de zorg verlichten

Rutte wil met de maatregelen de druk op de zorg verder verlichten. “Ik weet niet hoe het u vergaat, maar mijn bloeddruk is iedere dag licht stijgend als de cijfers van het RIVM binnenkomen. Het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg. De besmettingscijfers moeten sneller naar beneden.” In de zorg is het nog te veel ‘pompen of verzuipen’, aldus de premier.

Het kabinet komt daarnaast met een maximum aantal personen dat bij uitvaarten aanwezig mag zijn. Dat worden nog maar 30 personen. Bij bruiloften wordt een maximum van 20 personen ingesteld.

Ook wordt het maximum aantal mensen dat samen op straat mag samenscholen, terug gebracht: van vier naar twee.

Avondklok

Het kabinet zet verder een plan klaar voor een regionale ‘avondklok’ in regio’s met hoge aantallen besmettingen. Ook wordt bekeken hoe middelbare scholen en winkels daar gesloten zouden kunnen worden, indien nodig. Die plannen houdt het kabinet nu nog wel achter de hand. Rutte noemde de regio’s rond Rotterdam, Dordrecht en Twente als gebieden die daar voor in aanmerking zouden kunnen komen. De ‘komende week’ hangt dat echt in de lucht, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Rutte wil dat niet voor het hele land. “Een hele lockdown klinkt heel stoer, maar dat betekent heel veel voor de economie, maar dat nu doen is niet nodig.”

De premier riep verder op tot onderlinge solidariteit: “Let op elkaar, de komende tijd. Want een beetje aandacht en interesse kunnen heel veel betekenen.”

De Jonge waarschuwde vast voor de feestdagen: “Kerst wordt anders dit jaar. Wat er mogelijk is, moet de komende weken duidelijk worden. De komende tijd moeten we de kiezen op elkaar houden. Maar we doen dat met reden en voor elkaar, laten we dat voor ogen houden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden