PlusAchtergrond

Nieuwe maatregelen op komst: ‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje’

Wie de grafieken er op naslaat, ziet een tsunami aan besmettingen in de tweede golf. En al is het aantal ziekenhuisopnames en doden nog fors lager dan in het voorjaar, de alarmbellen gaan af. Zolang een afzwakking uitblijft, staan ons nieuwe maatregelen te wachten. De sportclubs en horeca vrezen voor meer restricties.

Marlies van Leeuwen
Zolang een afzwakking van het aantal coronabesmettingen uitblijft, staan ons nieuwe maatregelen te wachten.  Beeld ANP
Zolang een afzwakking van het aantal coronabesmettingen uitblijft, staan ons nieuwe maatregelen te wachten.Beeld ANP

De cijfers waar premier Rutte, minister De Jonge en de leden van het Outbreak Management Team (OMT) zich op baseren om dezer dagen hoogstwaarschijnlijk tot nieuwe maatregelen te komen, zien er indrukwekkend uit in vergelijking met het voorjaar. Het aantal vastgestelde besmettingen schiet vanaf half september omhoog, vele malen hoger dan tijdens de eerste golf. Met als belangrijke disclaimer wel dat in maart, april, mei en juni fors minder werd getest dan nu. De grafiek zou er meer uitzien als een kommetje als er gekeken wordt naar de schattingen van het aantal besmettelijke personen volgens het RIVM. Dat zijn er nu zo’n 150.000 en waren er begin april nog zo’n 275.000.

Bovendien liggen er nog steeds veel minder mensen in het ziekenhuis dan dit voorjaar en sterven er ook minder mensen aan Covid-19. Op de ic’s is het eveneens rustiger dan eerder dit jaar: op het piekmoment op 7 april, een krappe zes weken nadat in Nederland de eerste officiële besmetting werd geconstateerd, lagen er 1424 patiënten op de ic’s. Zondag waren het er 274. De voorzitter van de Federatie van Medisch Specialisten, Peter Paul van Benthem, vreest dat als het beleid niet verandert, er volgende maand ongeveer 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen. In dat geval moet 70 procent van de reguliere zorg worden geschrapt, meer dan in de eerste golf afgelopen voorjaar.

Toch loopt de reguliere zorg in ziekenhuizen op sommige plekken al vast en komt de zorg voor mensen met een levensbedreigende ziekte volgens de Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) al in de knel. Om verdere problemen te voorkomen willen Rutte en co waarschijnlijk maandag of dinsdag opnieuw ingrijpen. Een avondklok, méér en strengere regels voor de horeca, sportclubs die weer op slot gaan. Er wordt gewerkt aan een routekaart, om inzichtelijker te maken welke stappen er genomen worden als het aantal besmettingen verder oploopt. Een beetje naar het Ierse model misschien; de overheid daar introduceerde een uitgebreide escalatieladder waarmee in één oogopslag duidelijk is welke restricties er (gaan) gelden bij welke besmettingsgraad.

Reacties:

Albert Verlinde, directeur musicalbedrijf Stage Entertainment:

“De cast en crew van Tina, de Tina Turner Musical, zijn hard aan het repeteren om vanaf 1 november weer in het Beatrix Theater in Utrecht te spelen. Die datum staat nog steeds, al kan het zomaar zijn dat daar een streep doorheen moet. Ik heb gezegd dat ze daar wel rekening mee moeten houden, hoe vervelend ook. Morgenavond, na de persconferentie, heb ik gelijk een overleg met de directie. Er liggen verschillende scenario’s klaar. Als er een avondklok wordt ingevoerd en we de voorstelling al om 19.00 uur moeten spelen, dan doen we dat. Als we niet kunnen spelen, dan is dat zo. Weet je, we kunnen nog zo ons best doen met perfecte protocollen, maar we zijn niet alleen op de wereld. Neem Amsterdam, als alle theaters en bioscopen, horeca en dergelijke open zijn - al dan niet met beperkte capaciteit - dan krijg je toch dat er op bepaalde tijdstippen misschien tweeduizend man op het Leidseplein rondlopen. Is dat wel verantwoord? We wachten af, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

De Vondelgym Zuid.  Beeld Nosh Neneh
De Vondelgym Zuid.Beeld Nosh Neneh

Arie Boomsma, oprichter sportschool Vondelgym, drie locaties in Amsterdam:

“Het was een grote opsteker toen sportscholen twee weken een uitzonderingspositie kregen waarvoor het maximum van dertig personen niet gold. Het kabinet liet zien dat sport een belangrijke rol speelt in de samenleving. We hebben niet alleen de coronapandemie; ook bewegingstekort is een pandemie waar jaarlijks wereldwijd 5,3 miljoen doden door vallen. Ik vind het heel spannend wat er nu besloten gaat worden. We hebben al een rooster klaarliggen voor als voor ons ook een maximum van dertig personen gaat gelden. Een aantal klassen binnen, maar ook lessen online en buiten. Komt het tot een echte lockdown, dan gaan we volledig digitaal. Over de zin of onzin van de maatregelen wil ik niet keihard in discussie. Ik zie het als de verantwoordelijkheid van de sportbranche om mensen er doorheen te sleuren, op een positieve en creatieve manier.”

Laurens Meyer.  Beeld ANP
Laurens Meyer.Beeld ANP

Laurens Meyer, bezit ruim vijftig kroegen en vijftien Burger Kings in Nederland:

“Ik weet nu al dat mijn bloeddruk en hartslag sky high gaan bij die persconferentie. Krijgen we wéér maatregelen waarmee we met hagel op het virus gaan schieten. En het werkt niet: nu de horeca vroeg dicht moet, gaan de feestjes thuis onverminderd door. De overheid heeft een half jaar de tijd gehad om zich hier op voor te bereiden en het is nog steeds complete chaos. Schandalig. Intussen zijn we zelf bezig met een plan voor nu en de toekomst. Sneltesten, op een niet-invasieve wijze temperatuurchecks bij binnenkomst en een ventilatiesysteem waarbij met ionisatie het virus onschadelijk wordt gemaakt, ontwikkeld door NASA. Enigszins betaalbaar ook nog. Daar houd ik me maar aan vast, want als de duimschroeven verder worden aangeschroefd, dan halen wij - en vele anderen - het eind van de winter niet.”

Regina Vlot, verzorgende bij verpleeghuis De Pleinen in Ede:

“Ik ben bang dat mensen straks geen familie meer op bezoek mogen krijgen, maar aan de andere kant is een soort lockdown misschien ook wel gewoon nodig. Even pas op de plaats voor een korte periode, zodat we weer het overzicht terug krijgen dat we nu kwijt zijn. Er valt veel personeel uit wegens verkoudheden. Ze moeten lang wachten op hun test. We kunnen wel bedden hebben, maar je moet ook de handen hebben. Ik hoop dat in zo’n geval er meer mogelijk blijft. Voor mensen met dementie kan het rustgevend - minder verwarrend - zijn om geen bezoek te krijgen, maar voor anderen ontstaan treurige situaties. In het verpleeghuis van mijn schoonvader hadden ze bijvoorbeeld een zeecontainer omgebouwd als bezoekersruimte, met plexiglas tussen hem en ons. Dat was heel waardevol, dat je elkaar wel echt kunt zien.”

Johan Stijnen, aanvoerder voetbalteam 35-plussers Voorschoten ’97:

“Als er een streep gaat door de voetbalwedstrijden op zaterdag, ja, dat zou ik persoonlijk wel heel erg jammer vinden. Het is al een stuk minder leuk, nu de sportkantine en kleedruimtes dicht zijn. Dat hoort bij een veteranenteam, eerst samen koffiedrinken, na de wedstrijd douchen en dan de derde helft. Dat moeten we nu al missen, maar al is het wat triest, we zijn blij dat we nog kunnen voetballen. Sommigen zullen dan misschien uit zichzelf gaan hardlopen om toch te blijven bewegen, maar daar is meer discipline voor nodig dan wanneer je met een team gaat voetballen. Om toch in dit nadeel een voordeeltje te zien: dan kunnen we niet meer met zulke enorme cijfers verliezen als we de afgelopen wedstrijden hebben gedaan. We zijn deze competitie eigenlijk te hoog ingedeeld. Ja, ik zie het maar op z’n Cruyffs.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden