Update

Nieuwe boerenactie op 21 maart, tweede actie in supermarkt duurt maanden

De boerenprotesten gaan ook dit jaar door. Op veertig drukbezochte plekken door heel Nederland vinden op zaterdag 21 maart nieuwe boerenacties plaats. Daarnaast is een maandenlange actie in supermarkten aanstaande.

Sam de Graaff en Sanne Schelfaut
Boeren protesteren op het Malieveld in Den Haag. Beeld ANP
Boeren protesteren op het Malieveld in Den Haag.Beeld ANP

Dat meldt boerenorganisatie Agractie dinsdag. Op 21 maart worden in grote steden onbewerkte agrarische producten verkocht voor de gemiddelde prijs die een boer ervoor krijgt. De actie in de supermarkten start deze week al.

Door de consument inzicht te geven in de prijzen die de boeren ontvangen, hoopt Agractie te laten zien hoe slecht het (volgens hen) met de positie van de boeren in Nederland is gesteld.

De boerenactie duurt van 12.00 tot 16.00 uur. De actielocaties worden later bekendgemaakt. Blokkades maken volgens Ronne Smolders van Agractie geen deel uit van het plan. “Ons doel is om in elke provincie aanwezig te zijn, de aanmeldingen van boeren stromen binnen. Uiteraard zetten we trekkers in, maar het is niet de bedoeling dat we de openbare orde verstoren. We zullen in principe niets blokkeren.”

Maandenlange actie

De actie in de supermarkten gaat ‘enkele maanden’ duren en krijgt een ‘zeer groot bereik door heel Nederland’, laat Agractie weten. De boeren willen de consument in de supermarkt gaan confronteren met producten die volgens hen te goedkoop worden verkocht of niet duurzaam zijn.

In welke supermarkten de boeren gaan staan, wordt later deze week bekend. Dat geldt ook voor de precieze inhoud van de actie.

De belangenbehartiger van de supermarktbrancht, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, laat weten dat de actie van boeren in de supermarkten niet verboden is. “Een supermarkt is een openbare plek, dus iedereen mag er komen,” zegt een woordvoerder. “Daar valt niets tegen te doen. Het wordt anders als klanten aangeven dat ze worden lastiggevallen door de actievoerders.”

Meerdere boerenactiegroepen hebben de afgelopen tijd actiegevoerd. Naast onvrede over prijzen protesteerden ze tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse regering. De boeren gingen massaal met hun tractoren de weg op, wat enkele keren leidde tot chaos in het verkeer.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden