PlusReportage

Nieuw-Beijerlander (34) zag de vrachtwagen van de dijk rijden: ‘Ik sprong de cabine in en stopte de motor’

Rody Jongebreur was op de buurtbarbecue in Nieuw-Beijerland, waar zaterdagmiddag een vrachtwagen van de dijk afvloog en inreed op het feest, met zes doden en zeven gewonden tot gevolg. Hij wist net op tijd weg te springen. ‘Ik heb ontzettend veel geluk gehad.’

David Bremmer
Rody Jongebreur (tegen de auto) was met zijn gezin op de buurtbarbecue in Nieuw-Beijerland waar zaterdagavond een vrachtwagen vanaf een dijk op aanwezigen inreed. Zijn vrouw en dochter liggen nog in het ziekenhuis. Beeld JEFFREY GROENEWEG/ANP
Rody Jongebreur (tegen de auto) was met zijn gezin op de buurtbarbecue in Nieuw-Beijerland waar zaterdagavond een vrachtwagen vanaf een dijk op aanwezigen inreed. Zijn vrouw en dochter liggen nog in het ziekenhuis.Beeld JEFFREY GROENEWEG/ANP

Zondagmorgen half 11 staat Rody Jongebreur (34) op de T-splitsing in het buurtschap Zuidzijde te Nieuw-Beijerland, waar zaterdagmiddag een vrachtwagen de dijk afschoot en dwars door de tent van de jaarlijkse buurtbarbecue reed. Zes bewoners overleden, zeven liggen met verwondingen in het ziekenhuis.

“Ik kom net uit het Maasstad Ziekenhuis, waar ik vanochtend mijn vrouw en dochter heb bezocht,” vertelt hij. “Ze hebben verwondingen aan hun hoofd en ze moesten een nachtje blijven.” Zelf draagt hij een flink verband om zijn rechterhand en pols. “Ik heb een forse snee.”

“Ik heb ontzettend veel geluk gehad,” zegt Jongebreur beduusd. Het is zaterdagmiddag een uur of vijf, half zes als Jongebreur met zijn gezin op de barbecue arriveert. “We wonen hier op nummer 25, de barbecue wordt ieder jaar gehouden voor de buurt. We hadden de kwalificatie van de Formule 1 gekeken en waren er net. Ik schat dat er zeker vijftig mensen waren.”

Jongebreur zit aan de zijkant van een van de tafels onder aan de dijk, als hij omhoogkijkt. “Ineens zie ik een vrachtwagen optrekken en rechtdoor de dijk afschieten. Het leek of hij te ruim de bocht nam.”

Wegvliegende tafel

De Nieuw-Beijerlander weet ternauwernood weg te springen met zijn dochter. “Mijn vrouw en zoon waren er echter ook, ik zag hen niet en vreesde voor hun leven.” Instinctief rent Jongebreur naar de vrachtwagen en kijkt eronder. “Ik zag diverse slachtoffers; een man zat vast onder het achterwiel, iemand aan de voorkant, een vreselijk gezicht.”

Vervolgens springt hij de cabine van de vrachtwagen in, stopt de motor en haalt de sleutel eruit. Een moment later slaakt hij een zucht van verlichting: zijn zoon en vrouw blijken in leven. Beiden zijn echter zwaar gehavend. “Mijn dochter heeft een hoofdwond van de wegvliegende tafel die tegen haar aan kwam. Mijn vrouw is aan haar voorhoofd gewond.” Zelf merkt hij dat hij bloedt aan zijn hand en hij probeert de wond te stelpen.

Vrijwel direct springt Jongebreur met zijn gezin de auto in, op weg naar het Maasstad Ziekenhuis. “We konden ter plekke toch niet helpen en waren gewond.” Op de snelweg richting Rotterdam komt hij een escorte van hulpdiensten tegen, die zich naar de plek van het ongeval spoedt.

Slecht geslapen

Jongebreur en zijn zoon hoeven niet in het ziekenhuis te blijven. “Ik heb echter bijzonder slecht geslapen vannacht. Ik heb mijn zoontje vijf, zes keer wakker gemaakt om te checken of hij ok was.” In de ochtend rijdt hij meteen weer naar het Maasstad Ziekenhuis om zijn vrouw en dochter te bezoeken. “Behalve voor mijn vrouw is het voor mijn dochter zwaar. Ze is 9 en heeft het ongeluk helemaal meegekregen. Mijn zoon is gelukkig een stuk jonger.”

Nu staat hij zondagochtend weer op de noodlottige plek. “Ik wilde even kijken hoe het is.” Ook hoopt hij duidelijkheid te krijgen over zijn eigendommen. “Ik ben mijn schoenen en mobiele telefoon kwijt geraakt. Ook mijn bankpas zat in het telefoonhoesje.”

Toevallig komt net een politiebusje aangereden. Theo van Bommel van de Verkeersongevallenanalyse stapt er met een grote fotocamera uit. “Gisteren waren er zoveel hulpdiensten dat ik geen goede foto's kon maken,” vertelt hij. “Daarom doe ik dat nu.” Jongebreur vraagt Van Bommel naar zijn eigendommen. “Er zijn inderdaad gisteren spullen gevonden, waaronder een bankpas. Die krijgt u zeker terug zodra het kan.”

Vreemde indruk

De twee maken een praatje. “Ik heb al veel meegemaakt, maar dit ongeval ga ik de rest van mijn leven niet vergeten,” verzucht Van Bommel. Hij kan nog niet veel zeggen over de toedracht van het ongeval. “Dat vergt dagen en waarschijnlijk weken onderzoek.”

Jongebreur is nog niet door de politie gehoord als ooggetuige. De 46-jarige chauffeur van de vrachtwagen, die voor het Spaanse bedrijf El Mosca rijdt, wekte direct na het fatale ongeval een zeer vreemde indruk op hem. “Hij sloeg wartaal uit.”

Zelf voelt hij zich ondanks alle ellende de rijkste man van de wereld. “Toevallig ben ik vandaag 34 jaar geworden, kijk maar op mijn ziekenhuisarmbandje. Het allermooiste cadeau deze verjaardag is dat mijn vrouw, dochter, zoon en ik er nog zijn.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden