Update

Niet één, maar twee verkenners in kabinetsformatie: Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66)

Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) gaan als verkenners aan de hand van de verkiezingsuitslag de mogelijkheden voor een nieuwe regeringscoalitie in kaart brengen.

ANP
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib met de fractievoorzitters van de gekozen partijen tijdens een bijeenkomst in de Rooksalon, op de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld ANP
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib met de fractievoorzitters van de gekozen partijen tijdens een bijeenkomst in de Rooksalon, op de dag na de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld ANP

Jorritsma en Ollongren denken maandag te kunnen beginnen met verkennende gesprekken voor een nieuw kabinet. Dat zei Ollongren na een eerste gesprek dat zij en Jorritsma hadden met Kamervoorzitter Khadija Arib.

Normaal gesproken draagt de grootste partij, in dit geval de VVD met volgens een voorlopige prognose 35 zetels, een verkenner voor. Die gaat met alle partijen in gesprek en brengt aan de hand daarvan advies uit aan de Tweede Kamer. De nieuwe Kamer, die op 31 maart aantreedt, gaat daar vervolgens over in debat.

Ditmaal levert ook D66 een verkenner. De sociaal-liberalen hebben een grote overwinning geboekt en zijn met 24 zetels de tweede partij geworden. Daarom vinden zij het passend dat ook zij nauw worden betrokken bij de verkennende gesprekken.

Arib in gesprek met lijsttrekkers

Voorzitter Khadija Arib sprak donderdag met lijsttrekkers die zijn gekozen in de Tweede Kamer. Na afloop maakte Arib bekend dat er twee verkenners komen.

De verkenners spreken met alle lijsttrekkers. Veel partijen hebben al aangegeven dat het initiatief moet liggen bij de VVD en D66.

In de nieuwe Kamer komen vermoedelijk zeventien partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden