Nertsenhouders moeten begin 2021 al stoppen

Begin volgend jaar valt het doek voor de Nederlandse nertsenhouderij. Het kabinet trekt 180 miljoen euro uit om alle nertsenhouders vervroegd uit te kopen. De bedrijven worden niet preventief geruimd, melden Haagse bronnen.

Minister Carola Schouten van Landbouw. Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw maakt vrijdag bekend dat het op 21 maart 2021 is gedaan met de nertsenhouderij in Nederland. Op die dag moeten de stallen met nertsenkooien op zo’n 120 bedrijven leeg zijn. Dat is drie jaar eerder dan de bedoeling was. De vervroegde beëindiging van de nertsenhouderij is het gevolg van de uitbraak van het coronavirus bij veel bedrijven.

Tot nu toe zijn ruim veertig nertsenhouderijen getroffen door corona. De nertsen op die bedrijven zijn allemaal geruimd. Even leek het erop dat het kabinet zou besluiten om alle nertsenbedrijven preventief te ruimen, maar dat gebeurt nu niet: het gevaar voor de volksgezondheid is te verwaarlozen. De kans dat het virus van nerts op mens wordt overgedragen, is klein.

 Nertsen – van nature roofdieren – leven in kleine kooien in stallen. Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Nertsen – van nature roofdieren – leven in kleine kooien in stallen.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Onderzoek

Om te voorkomen dat het coronavirus zich de komende maanden verder verspreidt op nertsenhouderijen, scherpt minister Schouten de maatregelen op de bedrijven aan. Ook stelt zij een onderzoek in naar de naleving van de coronaregels door de sector.

Regeringspartij D66 plaatste woensdag vraagtekens bij het hoge aantal coronabesmettingen op nertsenhouderijen. Nertsenhouders krijgen bij ruiming een schadevergoeding voor hun zieke en gezonde dieren, op basis van de marktprijs van nertsenpelzen in 2019. Gezien de verwachte dumpprijzen voor pelzen later dit jaar zou het voordeliger kunnen uitpakken om besmet te raken, zo suggereerde D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

Roofdieren

Het kabinet trekt 180 miljoen euro uit om de laatste 120 nertsenhouderijen uit te kopen. In 2024 zou er sowieso een einde zijn gekomen aan de nertsenhouderij. Al in 2013 werd besloten dat de sector moest stoppen, vanwege problemen met dierenwelzijn. Nertsen – van nature roofdieren – leven in kleine kooien in de stallen.

Regeringspartij CDA drong eerder aan op een ruimhartige stoppersregeling voor de nertsenboeren. “Dat is eerlijk voor deze ondernemers en van belang voor de volksgezondheid,” zei CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden