Neonazi lokte baas Auschwitz Comité in de val

Hij dacht een Berlijnse stadszender bij te praten over nut en noodzaak van het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. In plaats daarvan vond Jacques Grishaver - voorzitter van het Auschwitz Comité - zich terug op het YouTubekanaal van een Duitse neonazi.

Bas Soetenhorst
Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité Beeld anp
Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz ComitéBeeld anp

Des duivels. Dat was Jacques Grishaver toen hij er vorige week door een bevriende Duitse advocaat op werd gewezen dat hij in de maling was genomen door Nikolai Nerling. Tijdens het interview op 8 april, op een bankje in het centrum van Amsterdam, had hij niet door dat hij te maken had met een beruchte neonazi en verspreider van complottheorieën, die als videoblogger ontkenners van de Holocaust aan het woord laat.

"Het was een hele aardige gozer, heel voorkomend," vertelt Grishaver. In het interview, terug te zien op YouTube, gaat het er aangenaam aan toe. Geduldig beantwoordt Grishaver de vragen, ook wanneer die aan het slot een curieus karakter hebben.

Volkslehrer
Nerling (38) noemt zichzelf 'Volkslehrer'. Vorig jaar werd hij ontslagen als docent op een basisschool, nadat de Berlijnse krant Der Tagesspiegel schreef dat hij op internet onder meer aanzette tot haat tegen Joden. Zijn filmpjes worden doorgaans door tienduizenden mensen bekeken. Soms ageert hij vanuit zijn zitkamer tegen inlichtingendiensten, bankiers en politici. Andere keren overvalt hij met een camera politici en gaat hij tekeer tegen buitenlanders.

Bij zijn bezoek aan Amsterdam, afgelopen maand, ging hij kalmer te werk. Aanleiding voor de ruim 40 minuten durende reportage was een krantenbericht in Die Welt, over het verzet van omwonenden tegen de komst van het Namenmonument. "Ik dacht: Donnerwetter, het kan dus toch!" zegt Nerling aan het begin van zijn reportage. "Het kan dus toch dat mensen een Holocaustmonument tegenhouden."

Vervolgens maakt hij een toer langs plekken in Amsterdam waar de moord op de Joden wordt herdacht, zoals het Auschwitzmonument, het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg. Daarbij trekt Nerling de gebeurtenissen uit de oorlog nergens in twijfel.

Wel is de onuitgesproken suggestie dat scholieren gebombardeerd worden met herdenkingen van de Holocaust. En bij een gedenkplaatje voor het Anne Frank Huis zegt Nerling te moeten opschieten, omdat er een rij met mensen staat die een selfie willen maken. "Er wachten nog ongeveer 6 miljoen mensen."

Nerling vertelt in zijn reportage buiten beeld te hebben gesproken met een Amsterdamse Jood die vindt dat er al genoeg monumenten in de stad zijn. Daarna krijgt Grishaver de kans om de bouw van het Namenmonument te bepleiten.

Bedonderd
Na enige minuten geeft Nerling het interview een wending. Hij werpt de vraag op waarom er 'al 2000 jaar haat is tegen Joden', vraagt of Grishaver niet vindt dat er een monument moet komen voor Duitse soldaten die na de oorlog in 'concentratiekampen' belandden. Ook begint hij over het bombardement op Dresden ('een oorlogsmisdaad') en vraagt of het Auschwitz Comité de Duitsers niet kan vergeven. Grishaver antwoordt ontkennend. Op verzoek van Nerling zegt hij kijkend in de camera wel dat de jongere generatie Duitsers zich nergens schuldig over hoeft te voelen.

"Gelukkig heb ik niets verkeerds gezegd," zegt Grishaver achteraf. "Ik heb het gevoel dat we bedonderd zijn. Maar het is zinloos aangifte te doen. Dat filmpje krijg je toch niet meer van internet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden