Nieuws

Negen terreurverdachten opgepakt die trainden voor een aanslag

De anti-terreureenheid van de politie heeft donderdag heel vroeg in de ochtend negen mannen opgepakt in Eindhoven. De verdachten zouden zich bezighouden met het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Chiel Timmermans
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het gaat om mannen in de leeftijd van 18 tot en met 31 jaar, met stuk voor stuk een Nederlands paspoort. Acht van hen zijn ook hier geboren, één verdachte komt oorspronkelijk uit Afghanistan. Volgens justitie zou de groep sympathiseren met IS en diens jihadistische gedachtengoed.

De mannen worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Wat de groep specifiek van plan was, is niet duidelijk. Daar doet de politie nog volop onderzoek naar.

Helikopter

De grootscheepse actie vond donderdag heel vroeg in de ochtend plaats. Bewoners in Eindhoven-Noord werden rond 05.00 uur wakker van een helikopter die rondcirkelde boven de stad. De politie viel ondertussen binnen op verschillende adressen.

Bij het doorzoeken van de woningen werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Wel namen rechercheurs een groot aantal gegevensdragers in beslag, dat kunnen bijvoorbeeld laptops of usb-sticks zijn.

Het onderzoek van de landelijke recherche startte afgelopen zomer na informatie van de inlichtingendienst AIVD. Vrijdag werden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die keek daarbij alleen of de aanhouding rechtmatig was. Op een later moment, mogelijk na het weekend, zal worden gekeken of er genoeg redenen zijn om de verdachten langer vast te houden.

Verschillende advocaten laten deze krant weten dat hun cliënten in volledige beperking zitten. Dat wil zeggen dat ze worden afgeschermd van de buitenwereld en alleen met hun raadsman contact mogen hebben. Advocaten kunnen om dezelfde reden niet ingaan op vragen over de zaak.

Terreurverdachten Arnhem

Drie jaar geleden wist de politie een naderende terroristische aanslag te voorkomen door in en rond Arnhem zes terreurverdachten op te pakken. Volgens justitie was het plan van de mannen om met bomvesten en kalasjnikovs een aanslag te plegen op de Pride in Amsterdam. Op een andere plaats moest een autobom tot ontploffing worden gebracht. Zij werden vorig jaar veroordeeld tot celstraffen tot 17 jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden