Neemt Azarkan het stokje bij Denk over?

Fractievoorzitter van Denk Farid Azarkan probeert het conflict tussen de twee oprichters van zijn partij, Tunahan Kuzu en Selçük Öztürk, te bezweren. Daarmee komt hij in beeld als kandidaat-lijsttrekker voor de Kamerverkiezingen van 2021.

Jan Hoedeman
Farid Azarkan (Denk) tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het coronavirus. Beeld ANP/Bart Maat
Farid Azarkan (Denk) tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het coronavirus.Beeld ANP/Bart Maat

Azarkan trad woensdagmiddag de parlementaire pers tegemoet en zette een filmpje op Facebook. “Ik vraag het partijbestuur terug te treden en een interim-bestuur aan te stellen waarmee ik leiding kan geven om uit deze crisis te komen.”

Hij deed dit in het partijbelang, voegde hij eraan toe. ‘Onwenselijk en schadelijk’ noemde hij de roddels en achterklap die over en weer worden verspreid. Het partijbestuur moet weg, want het is onderdeel van het probleem, zo redeneert hij. Öztürk is namelijk ook partijvoorzitter. Vóór het partijcongres van 6 juni wil Azarkan een werkbare situatie hebben, zodat het geen bloedbad wordt.

Achter de schermen

Duidelijke taal uit een driekoppige fractie van wie er twee beschadigd rondlopen. Dit ging eraan vooraf: Öztürk had drie weken geleden Kuzu verzocht op te stappen vanwege een buitenechtelijke affaire. Hij vreesde dat dit potentiële relletje zou uitlekken tijdens de verkiezingscampagne. Maar kort na dat gesprek kwam het verhaal via HP/De Tijd naar buiten. Twee dagen geleden sloeg Kuzu terug met een brief. Öztürk had ‘politieke broedermoord’ gepleegd door het verhaal te lekken, met de bedoeling hem een kopje kleiner te maken.

Tot nu toe wist Azarkan ogenschijnlijk buiten het conflict te blijven. Maar achter de schermen verweet Öztürk Kuzu en Azarkan dat zij samen naar Istanboel waren geweest. Tijdens dat bezoek lieten ze via Twitter weten te praten over de plannen voor de ­verkiezingscampagne van 2021. In de Turkse stad hadden ze zich ook maatpakken laten aanmeten. Dat laatste greep Öztürk aan om het partij­bestuur te vragen onderzoek te doen, want dat was schadelijk. Kuzu wist dat onderzoek van tafel te krijgen.

In de beeldvorming lijkt Azarkan in het kamp Kuzu te zitten, maar hij ­distantieerde zich gisteren van de ­stevige uitlatingen die Kuzu aan het adres van Öztürk had gedaan. “Ik vind het een emotionele uiting, ik had het zelf zo niet gedaan.”

Hoe het verder moet met Denk is ­onduidelijk. Met nog geen jaar te gaan tot de verkiezingen staat de toekomst van de partij op het spel. Hoe het verder gaat met het politiek leiderschap van de partij is eveneens onduidelijk. Azarkan zei gisteren werkelijk geen idee te hebben hoe ze eruit moeten komen. Wel heeft hij ideeën voor het partijcongres van juni. “Ik wil voorkomen dat de twee oprichters tegenover elkaar staan bij de algemene ledenvergadering.”

Voorkeurstemmen

Door de leiding naar zich toe te trekken, maakt hij kans om er straks als derde met het been van het lijsttrekkerschap vandoor te gaan. Hij heeft geen geringe achterban, zo bleek uit de 60.000 voorkeursstemmen die hij kreeg. Aan het einde van zijn filmpje probeert hij bij de achterban de moed erin te houden. “We moeten ons ­focussen op de toekomst om weer de partij te worden waar jullie trots op zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden