Nederlandse YouTubers op borgtocht vrij na arrestatie bij Area 51

De twee Nederlandse YouTubers die woensdag werden gearresteerd nadat zij de Amerikaanse legerbasis Area 51 probeerden binnen te dringen, zijn op borgtocht vrij.

Govert Sweep (21) en Ties Granzier (20). Beeld AFP
Govert Sweep (21) en Ties Granzier (20).Beeld AFP

De mannen moesten allebei 500 dollar betalen om de gevangenis te verlaten, maar moeten waarschijnlijk nog wel voor de rechter verschijnen, zo laat een medewerker van de rechtbank in Beatty weten.

De vrijlating volgt kort op een statement van de lokale politie van Nye County. Zij bracht de arrestatie van Ties Ganzier (20) en Govert Sweep (21) bewust naar buiten om een punt te maken. “We willen dat mensen zich realiseren dat we geen grapje maken,” zegt agent David Boruchowitz.

Er worden wel vaker mensen aangehouden rondom de mysterieuze legerbasis Area 51, maar de lokale politie is deze periode echter extra op haar hoede, laat Boruchowitz weten. Op 20 september staat een bestorming van de militaire basis gepland. Hoewel het lijkt te gaan om een uit de hand gelopen internetgrap, hebben op Facebook ruim een half miljoen mensen toegezegd aanwezig te zijn.

“Bij inschikkelijke mensen die vooral dom zijn geweest, gebruiken we weinig geweld,” vertelt hij. “Maar als mensen doorzetten en zich verzetten, is het gebruik van dodelijk geweld toegestaan.” De twee Nederlanders vielen vooral in die eerste categorie van domoren, zo lijkt het. “Iedereen die een verboden terrein betreedt rond een plek die van belang is voor de nationale veiligheid is zeker niet erg intelligent.”

Welke straf hen boven het hoofd hangt is nog niet duidelijk. De maximale straf voor het overtreden van een militaire basis is een celstraf van zes maanden, een boete van 500 dollar of allebei.

Verboden toegang

De Nederlandse jongens reisden afgelopen zondag af naar Amerika om een documentaire te maken over Area 51 toen zij werden gesnapt in hun huurauto op Nevada National Security Site in Nye County. Ze waren al enkele kilometers het terrein binnengedrongen, waar je zonder de juiste papieren niet mag komen. Volgens de lokale politie verklaarden de twee bij hun aanhouding dat ze heel goed Engels begrepen, maar bewust de borden ‘do not enter’ en ‘no trespassing’ (verboden toegang) hadden genegeerd, omdat ze het terrein wilden verkennen.

De twee hebben allebei een YouTube-kanaal. De een heeft onder meer een gamekanaal en eentje waarop hij stunts uithaalt. De andere jongen bezoekt op zijn kanaal vooral verlaten of verboden plekken. Hij is een zogeheten ‘urban explorer’. Afgelopen zomer probeerde hij bijvoorbeeld met succes een bewaakte legerbasis in Nederland te betreden. De basis is niet meer in gebruik, maar doet dienst als oefenterrein voor terreureenheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden