Plus

Nederlandse vakantiegangers zijn nog lang niet overal welkom, zelfs niet in ‘gele’ landen

De vakantiekriebels nemen toe, zeker nu steeds meer landen op ‘geel’ springen. Maar hoe kijken ze daar naar de Nederlanders? ‘Voor de meeste landen is Nederland oranje gebied. Op vakantie gaan is nu een hele papierwinkel.’

Ton Voermans
Supporters kijken het EK in Nederland. Het is nog niet gezegd dat kamperen in het buitenland binnenkort weer makkelijk kan. Beeld ANP
Supporters kijken het EK in Nederland. Het is nog niet gezegd dat kamperen in het buitenland binnenkort weer makkelijk kan.Beeld ANP

De vakantie nadert, maar Nederlanders kunnen nog niet overal heen. Neem Hongarije, wat betreft corona een geel land bezien door de Nederlandse bril. Toch zit een weekje spelevaren op het Balatonmeer of flaneren langs de Donau in Boedapest er niet in. Hongaren willen de Nederlandse toerist niet hebben – ons land is oranje, ­tegen het rood aan.

Hongarije zit overigens niet hermetisch op slot, voor zakenmensen en studenten gelden andere regels.

Ook voor het EK voetbal zijn de coronamaatregelen minder streng. Nu Nederland poule C heeft gewonnen, speelt het volgens het speelschema in de achtste finale in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De Oranjefan die dan vanuit Nederland naar Boedapest afreist én een geldig toegangskaartje laat zien, wordt met alle egards ontvangen.

“Dan moet je jezelf met een oranje shirt en ticket bij de grens melden,” grapt Josje Majoor van de ANWB. Zij is met haar team van twintig mensen continu bezig met de coronamaatregelen in de populairste vakantielanden voor de ANWB Reiswijzer. Al sinds mei vorig jaar wordt bijgehouden welke regels er in welke landen gelden als je uit Nederland komt.

Majoor: “Een heidense klus. Dat is voor een doorsnee burger niet te doen. We doen dit met ons team al sinds vorig jaar mei en vooral die eerste tijd was het heel moeilijk om informatie te verzamelen. We gebruiken allerlei bronnen, ­zoals onze zusterclubs en landenmanagers die in het betreffende land zoals Spanje, Frankrijk en Griekenland zelf wonen en werken en ons informeren.”

“De meeste landen hebben nu goede Engels­talige sites met de vereisten,” vervolgt ze. “Maar in bijvoorbeeld Turkije en Hongarije is dat nog niet zo. Dan zijn we afhankelijk van landen­managers of reisorganisaties die ons op de hoogte houden.”

Dichte grenzen

Er zijn nog twee populaire vakantielanden die de grenzen dichthouden: Noorwegen en Slo­venië. De Noren, Europees kampioen hoge ­verkeersboetes uitdelen, dreigen met bekeuringen van 1000 tot 4000 euro voor wie er toch probeert vakantie te vieren. Een vaccinatiebewijs met alle denkbare stempels verandert daar niets aan. Noorwegen is voor Nederlanders overigens ook nog steeds oranje. Niet omdat je er groot gevaar loopt ziek te worden, maar vanwege die strenge inreisbeperkingen.

“Voor de meeste landen is Nederland oranje gebied,” zegt Majoor. “De cijfers van het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control, red.) zijn daarvoor bepalend. We lopen achter, we zijn niet eens een middenmoter. Daardoor zijn we bijvoorbeeld voor Slovenië een hoogrisicoland. Duitsers zijn in meer landen welkom met minder beperkingen dan Nederlanders, vanwege de lagere besmettingsgraad in Duitsland. Nederlanders hebben hierdoor ­vaker te maken met testen, reisverklaringen en quarantaineverplichting. Het is een hele ­papierwinkel om nu op vakantie te gaan.”

In de jongste statistieken van het ECDC – het Europese RIVM – doet Nederland het inderdaad niet best. Ons land is een oranje eiland in een geel/groen continent.

De aanvullende eisen aan Nederlanders zijn overal anders. Portugal wil zelfs van een 2-jarige een negatieve coronatest. Zwitserland eist tien dagen quarantaine als je uit Nederland komt. Het is een bonte lappendeken. Europa werkt er hard aan om dat soort eisen te stroomlijnen en het Europees digitaal coronacertificaat (DCC) in te voeren.

Europese richtlijn

Dat ‘coronapaspoort’ garandeert niet dat de toegangseisen overal hetzelfde worden en vrij reizen weer de norm wordt. Landen blijven vrij om aanvullende eisen te stellen.

“Het is een zootje,” verzucht Frank Oostdam, voorzitter van de reisbranchekoepel ANVR. Hij hoopt vurig dat er één Europese richtlijn komt. “We adviseren goed naar de kleurcode te kijken, maar ook achter de kleurcode. Een land kan wel geel zijn, maar wij zijn zelf nog een hoogrisicoland, al gaat het aantal besmettingen nu wel in een duikvlucht naar beneden. Er worden extra eisen gesteld omdat je Nederlander bent. Neem Zwitserland, dat nu op geel is gezet. Je kunt er op vakantie, maar het lijkt wel Fort Knox om er binnen te komen als je uit Nederland komt. Zo zijn er veel landen die verzwaarde eisen aan Nederlanders stellen.”

Oostdam hoopt dat over een week het ECDC de cijfers aanpast en Nederland ook geel wordt. “De Verenigde Staten komen waarschijnlijk op de Europese veilige lijst te staan. Gevaccineerde Amerikanen zijn dan weer welkom en gevaccineerde Europeanen daar, maar Nederlanders dan weer niet omdat wij een hoogrisicoland zijn. Het is belangrijk dat we als Nederland zo snel mogelijk worden afgeschaald.”

De grens om van oranje naar geel te gaan, ligt nu op 150 besmettingen per 100.000 inwoners gedurende veertien dagen. Oostdam: “Ik hoop dat we 1 juli een geel Europa hebben, inclusief Nederland.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden