PlusReportage

Nederlandse tanks op missie naar Russische grens

Tanks van het Nederlandse leger gaan voor het eerst in zeventien jaar weer op missie. Begin juli vertrekken ze naar Litouwen om de Russen af te schrikken. De tanks worden gehuurd van Duitsland.

Raymond Boere
Duitse tanks met Nederlandse bemanning oefenen in de omgeving van Bergen Hohne op de Luneburger Heide (Duitsland). Beeld Evert Jan Daniels/ANP
Duitse tanks met Nederlandse bemanning oefenen in de omgeving van Bergen Hohne op de Luneburger Heide (Duitsland).Beeld Evert Jan Daniels/ANP

Op de dag dat de Navo tijdens een top in Brussel onderstreepte dat de relatie met Rusland een dieptepunt heeft bereikt sinds de Koude Oorlog, demonstreren Nederlandse militairen van de landmacht in het Duitse Bergen de kracht van het zwaarste wapen dat ze hebben. De bemanning van vier Leopard 2A6-tanks vuurt de ene na andere granaat af en test daarmee de laatste keer voor uitzending hoe ze zo zuiver mogelijk kunnen schieten.

Eenheid opgeheven

Niet dat de Nederlanders verwachten ten strijde te moeten trekken tegen de Russen, maar je kunt maar beter op alles voorbereid zijn, is de gedachte. Dus steekt tankcommandant Vincent de rode vlag in de geschutskoepel van zijn tank nog eens omhoog, het teken dat een knal volgt die de grond doet trillen en zelfs met gehoorbescherming nog oorverdovend klinkt. Voldaan kruipt hij even later uit het gevaarte van 60 ton staal. Dit is waarom hij na een jaar of acht afwezigheid zo graag terug is op de tank. “Als je iets wil forceren op het slagveld, heb je ons gewoon nodig,” grijnst hij. Op een afstandje bekijkt plaatsvervangend bataljonscommandant Timo de Borst vol trots de schietserie.

De achttien tanks die Nederland nu huurt van de Duitsers, vallen weliswaar in het niet bij de bijna duizend die in de jaren 70 in ons land rondreden. Maar ‘we’ hebben tenminste weer tanks. De Borst denkt met pijn in het hart aan het jaar 2011 toen de eenheid werd opgeheven wegens geldgebrek. De tanks werden verkocht. Een kapitale blunder, vonden militairen van hoog tot laag.

Cultuurverschillen

Sinds 2016 zijn er weer tanks in het Nederlandse leger. Dat de bemanning nu voor het eerst op missie mag, naar Litouwen, vindt De Borst een mijlpaal. “We zijn de afgelopen vijf jaar van een kindje dat kruipt naar een volwassen eenheid gegroeid.”

Al waren de afgelopen vijf jaar niet altijd makkelijk en schuurde de samenwerking met de Duitsers wel­eens, zegt tankcommandant Vincent. Zo moest hij enorm wennen aan de militaire cultuurverschillen. Maar inmiddels loopt de samenwerking volgens De Borst zo goed, dat die een voorbeeld is in de Navo en er volop belangstelling is vanuit andere landen om te komen kijken hoe de Duitsers en Nederlanders samenwerken.

Litouwen

In Litouwen haken ook Noren en Tsjechen aan bij de battlegroup die zes maanden aan de Russische grens blijft. Behalve de vier tanks met Nederlanders zijn er ook nog een aantal Duitse tanks en andere gevechtseenheden van beide landen.

De Borst heeft niet de illusie dat deze bescheiden inzet veel indruk maakt op Poetin. Maar het gaat volgens hem niet om de aantallen. “Wij zijn daar om onze partners gerust te stellen en te steunen. En we willen ook het signaal afgeven dat het beter is om in gesprek te blijven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden