Plus

Nederlandse kinderen terug uit strijdgebied Syrië, maar oorlog niet uit hen

Vluchteling steken de Jordaanse grens over. Beeld EPA

In Nederland wordt alles in gereedheid gebracht voor de terugkeer van tientallen Nederlandse kinderen uit het strijdgebied in Syrië. Voor oudere kinderen, die mogelijk een bedreiging voor de Nederlandse samenleving vormen, is een speciale opvanglocatie opgezet.

Waarom is een opvang nu al startklaar?

In (voormalig) strijdgebied in Syrië of Irak verblijven nog vele tientallen kinderen met Nederlandse ouders. Hun toekomst is onzeker: komen ze terug naar Nederland en zo ja, wanneer? Voor de zekerheid is de opvang hier al geregeld. Er is overleg met families, een aantal heeft al aangegeven kinderen op te willen nemen, maar ook de speciale opvang is startklaar. Die is er voor de oudere kinderen: zij zijn mogelijk getraind en geïndoctrineerd door IS.

Over hoeveel kinderen hebben we het?

Volgens inlichtingendienst AIVD verblijven er zo'n 210 kinderen ‘met een of twee Nederlandse ouders’ in Syrië of Turkije. Driekwart van die kinderen is daar tijdens de oorlog geboren en dus nog (heel) jong. Het was een van de taken van de vrouwen in het kalifaat: zorgen voor nieuwe aanwas. Volgens de inlichtingendienst is zo’n 10 procent van de kinderen ouder dan 9 jaar. Die kinderen zijn door hun ouders vanuit Nederland naar het strijdgebied meegenomen en hebben daar jaren geleefd. 85 kinderen verblijven nu in detentiekampen in Noord-Syrië, meestal samen met hun moeder. Zestig kinderen zitten nog steeds in het strijdgebied, rond de stad Idlib in Noordwest-Syrië wordt gevochten tussen jihadistische groeperingen en het Syrische leger. Zestig kinderen verblijven elders in Syrië of zijn met hun ouders naar Turkije gevlucht.

Hoeveel kinderen zijn er al terug?

Begin 2017 meldde de AIVD dat er ‘meer dan tien kinderen’ terug waren. Allemaal jonger dan 9 jaar.  Daarna kwamen nog enkele kinderen terug.  Onder hen twee weeskinderen (2 en 4 jaar oud), die vorige maand door Nederland werden opgehaald in een Koerdisch detentiekamp. Hun moeder (uit Zwolle) en vader (uit België) stierven in Syrië. De kinderen zijn ondergebracht bij familie.

Wat hebben de kinderen meegemaakt in het strijdgebied?

Dat verschilt per kind, maar getuige van oorlogsgeweld waren ze allemaal. In de publicatie ‘Minderjarigen bij IS’ beschrijven AIVD en NCTV ook dat ‘minderjarigen vanaf jonge leeftijd op alomvattende wijze worden geïndoctrineerd met het gedachtegoed van IS’, via onderwijs en trainingskampen. Vanaf 9 jaar kunnen kinderen wapentraining hebben gehad of hebben meegedaan aan geweldshandelingen. Berucht zijn de propagandavideo’s van IS waarin de ‘Welpen van het Kalifaat’ meehelpen bij executies.

Hoe gaat het met de families in Nederland?

Velen hebben het gevoel een hopeloze strijd te voeren, omdat er veel (politieke) onwil is kinderen terug te halen van wie de ouders zich zo radicaal hebben afgekeerd van de Nederlandse samenleving. Vanuit het kalifaat ontvangen ze zorgwekkende berichten over ziektes en overlijdensgevallen. Eén grootouder dacht onlangs een van zijn kleinkinderen terug te zien in een filmpje van hulpverleners, dat in maart online kwam. Een jongen uit Nederland vertelt dat het ‘niet goed’ was, in het laatste gebied dat IS in handen had en dat hij net verlaten had. Er was geen eten. 

Hoe is het straks in de opvang voor oudere kinderen?

De kinderen worden nauwlettend geobserveerd, voor elk kind wordt een plan op maat gemaakt. Niet alleen de Raad voor de Kinderbescherming is bij de opvang betrokken, ook het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE). Die organisatie begeleidt families en professionals die te maken krijgen met radicalisering en extremisme. Het LSE is onderdeel van stichting Fier, dat zich onder meer bezighoudt met mensenhandel en kindermishandeling. Hulp van de juiste deskundigen kan zo ingeroepen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden