Nieuws

Nederlandse inflatie licht gedaald naar 11,2 procent in april

De inflatie in Nederland is in april wat minder sterk gestegen dan een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de inflatie deze maand op 11,2 procent. In maart stegen de consumentenprijzen nog met 11,7 procent in vergelijking met een jaar eerder.

ANP
Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is tanken fors duurder geworden. Beeld ANP
Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is tanken fors duurder geworden.Beeld ANP

Daarmee ligt de inflatie nog wel op een zeer hoog niveau. Vooral de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne jagen de inflatie aan. Maar automobilisten zijn aan de pomp wat minder kwijt dan in maart vanwege de accijnsverlaging op benzine en diesel. Dat zorgt voor een dempend effect op de inflatie.

Het CBS brengt het cijfer naar buiten vanwege de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat later op de dag. Er wordt gebruikgemaakt van de Europees geharmoniseerde meetmethode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken. De berekening verschilt iets van de normale manier waarop het CBS de inflatie becijfert.

Koopkracht

In de eurozone lag de inflatie in maart op 7,4 procent. De hoge inflatie ondermijnt de koopkracht van huishoudens. Vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank (ECB) zei donderdag dat de inflatie het hoogste punt nadert en dat de prijzen in de tweede helft van het jaar mogelijk wat minder sterk zullen stijgen. Hij denkt overigens niet dat de inflatie direct weer op een laag niveau uitkomt.

De ECB kijkt bij zijn rentebeleid scherp naar de inflatie op de middellange termijn. Het doel daarvoor is 2 procent. De geldontwaarding mag best een tijdje daarboven liggen, besloot de centrale bank eerder. Toch is de huidige hoge inflatie reden voor de ECB om versneld zijn opkoopprogramma’s af te bouwen. Zodra dat gebeurd is, zou de rente omhoog kunnen. Kenners van de centrale bank houden daarom rekening met een renteverhoging in de zomer.

Groei eurozone zwakker door oorlog, inflatie verder omhoog

De economische groei van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gegroeid in vergelijking met de voorgaande periode. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. In het vierde kwartaal van 2021 kwam de groei nog uit op 0,3 procent.

De economie van de eurolanden wordt geraakt door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, met name de sterk gestegen energieprijzen. Ook wordt de inflatie door de hoge energieprijzen aangejaagd. Volgens Eurostat steeg de inflatie in het eurogebied in april naar het nieuwe record van 7,5 procent op jaarbasis. Dat was 7,4 procent in maart.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden