PlusPortretten

Nederlandse fans van Trump: ‘Hij is een hork die doet wat hij heeft beloofd’

De meeste Nederlanders hopen dat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, maar toch zijn er ook hier aanhangers van ­Donald Trump.

Marc Kruyswijk

Roderick Veelo, radio- en televisiepresentator

“Mijn voorkeur gaat uit naar Trump mede omdat Joe Biden een dramatisch alternatief is. Als de Democraten een kandidaat hadden die ook maar een beetje vertrouwen wekte, dan had Trump geen schijn van kans bij mij. Biden staat model voor de Democratische partij, die wordt verscheurd. Hij toont zich een kandidaat die geen enkel idee heeft en ondanks zijn veertig jaar in de politiek geen verdiensten kan laten zien. Hij heeft geen verhaal, het is iemand die standpunten verzamelt.”

“Trump is iemand die wel waarmaakt wat hij zegt, die doet wat hij heeft beloofd vier jaar geleden. Is hij een hork? Zeker is hij dat. Ik denk dat hij effectiever zou zijn als hij zijn mond net iets meer zou houden op Twitter, dat helpt hem allemaal niet. Die toon mag best iets minder. Maar ik ben niet bang voor Trump. Ik ben zelfs enthousiast over zijn buitenlandbeleid. Hij is duidelijk geen oorlogspresident. Hij bereikt ook van alles in het Midden-Oosten, met reuzenstappen. En zijn toenadering tot Kim Jong-un is echt heel belangrijk. Ik vind dat hij daar de credits niet voor krijgt.”

“De politiek incorrecte manier waarop hij politiek bedrijft vind ik verfrissend. Hij heeft een hekel aan de slachtoffercultuur die de Democraten zo omarmen. Trump heeft veel weggehaald uit de achterkamertjes.”

Roderick Veelo  Beeld Jan Willem Kaldenbach
Roderick VeeloBeeld Jan Willem Kaldenbach

Henk Jan van Schothorst, oprichter van het christelijke netwerk Transatlantic Christian Council

“Kijk naar zijn ­beleid en je weet genoeg. Trump bereikt dingen, stuk voor stuk ­juweeltjes. Hij heeft zich met ziel en zaligheid hard gemaakt voor zaken die ik belangrijk vind. Het verplaatsen van de ambassade naar Jeruzalem bijvoorbeeld, maar ook het opzeggen van de nucleaire deal met Iran en het harder zijn op China: dat heeft hij heel goed gedaan.”

“Bovendien is hij pro life, een belangrijk punt voor mij. Ik heb zes kinderen, ik moet er niet aan denken, abortus tot in de negende maand. Dat hij robuust is, is inderdaad waar. Hij is een marktkoopman van Wall Street die in de politiek terecht is gekomen. Maar de Democraten zijn ook geen lieverdjes. Hebt u Obama gehoord op de conventie? Goeiemorgen. Gif, gif, gif. Maar daar hoor je niemand over, dat is normaal kennelijk. Iedereen heeft het over Covid-19, die hij zo slecht zou hebben aangepakt, maar de cijfers in de VS zijn beter dan hier bij ons. Ik zeg: iedereen doet zijn best, maar ik vind het jammer dat men politiek maakt van de coronapandemie.”

“En weet u waar ik ook zo enthousiast over ben? Vicepresident Mike Pence, dat is een man uit een stuk, een fantastische man.”

Henk Jan van Schothorst Beeld
Henk Jan van Schothorst

Hajo Smit, auteur van het boek Donald Trump en Bernie Sanders

“Of ik hoop dat Trump wordt herverkozen? Alleen de vraag stellen is eigenlijk al belachelijk. Mensen als Bush, de Clintons, Obama en Biden behoren allemaal tot de ‘oorlogspartij’. Trump is de eerste in lange, lange tijd die geen oorlogen is begonnen. Hij is een vredesduif. Hij heeft vier oorlogen voorkómen en is ook genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.”

“Hij heeft ondanks alle tegenwerking waanzinnig veel goed gedaan. Hij heeft eindelijk de voor zwarten zo verschrikkelijke gevangeniswetgeving hervormd en voor langdurige financiering van het zwarte onderwijs gezorgd. Voor corona toesloeg, draaide de economie als een tierelier en was onder alle bevolkingsgroepen de werkloosheid recordlaag.”

“Als vastgoedman en miljardair en vrouwenliefhebber heeft Donald Trump heus vaak op of net over het randje gehandeld, maar als er ook maar iets echt serieus crimineels of corrupts in zijn verleden zou zijn geweest, hadden de bloedhonden van de media en zijn politieke tegenstanders hem allang en definitief verscheurd. Niet dus.”

“Ik ben voor vrede en een groene aarde: dus ben ik voor Trump. Fossiele energie is nu eenmaal het best voor plantengroei. Trump heeft gigantisch doorgepakt richting Amerikaanse energie-onafhankelijkheid. Helaas heeft hij geen echte ommekeer in de klimaatwetenschap bewerkstelligd. Dat is een grote teleurstelling voor me. Ik wacht daar als cum laude afgestudeerd klimaatwetenschapper al dertig jaar op.”

Hajo Smit  Beeld Joe Finch Meijer
Hajo SmitBeeld Joe Finch Meijer

Europa is onversneden kritisch

Het oordeel over de regering Trump is in het grootste deel Europese landen onversneden kritisch. Bij de meeste landen komt het percentage van de bevolking dat positief staat tegenover de Amerikaanse regering, niet boven een derde uit. Uit een onderzoek van Gallup blijkt dat IJslanders het minst hebben met Trump: slechts 9 procent vindt dat de regering het goed heeft gedaan. In Rusland en Oostenrijk is dat 11 procent. In Nederland is 20 procent tevreden over de regering Trump. In Kosovo (82 procent), Albanië (67 procent) en Polen (59 procent) is men het positiefst over Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden