Nederlands manifest tegen ‘afrekencultuur’ 90 keer ondertekend

In een Manifest voor het Vrije Woord keren zo’n negentig Nederlandse en Vlaamse academici, opiniemakers en politici zich tegen de ‘afrekencultuur’. Het vrije woord staat onder druk door het intimiderende optreden van radicale activisten, waarschuwen de initiatiefnemers.

ANP
Ayaan Hirsi Ali is een van de ondertekenaars van het manifest. Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Ayaan Hirsi Ali is een van de ondertekenaars van het manifest.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

“We moeten de vrijheid van meningsuiting niet laten kapen door een kleine groep intoleranten,” zeggen ze in De Telegraaf.

Het manifest is geschreven door Raisa Blommestijn (26), onderzoekster en docent aan de Universiteit Leiden, en collega-promovendus Bart Collard. De maatschappelijke ‘verdeeldheid’ die actiegroepen als Black Lives Matter zouden zaaien, schreeuwt om een reactie, vinden de initiatiefnemers.

Blommestijn: “De urgentie is te groot: wij moeten nu een tegenbeweging starten.” Het manifest is bewust vrij abstract gehouden ’omdat we iedereen willen bereiken: van links tot rechts’. Blommestijn: “We treden ook niet op als collectief. Ieder ondertekent op persoonlijke titel.” Op de lijst staan volgens de initiatiefnemers de namen van oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging, oorlogsfotograaf Teun Voeten, de Vlaamse oud-voorzitter van Amnesty International Willy Laes en entertainer en zangeres Marga Bult.

“Radicale groepen,” staat in de brief, “willen anderen die niet ‘de juiste mening’ voorstaan, het recht op het geven van hun mening ontnemen”. En: “Het debat dient over elk onderwerp te kunnen worden gevoerd. Daar hoort ook bij dat er meningen geuit moeten kunnen worden waarmee u het ten diepste oneens bent, of die ingaan tegen het huidige maatschappelijk discours.” Die maatschappelijke discussie wordt, volgens de opstellers, nu te nadrukkelijk bepaald door de agenda’s van radicale activisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden