Plus

Nederlander neemt voorschot op versoepelingen coronamaatregelen

Veel Nederlanders nemen alvast een voorschot op de door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Zo stijgt het aantal overtredingen van de mondkapjesplicht in het ov en in winkels en laat nog maar de helft van de Nederlanders zich testen bij klachten.

Annemieke van Dongen en Cyril Rosman
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Het kabinet zal vrijdag aankondigen dat de coronamaatregelen per 26 juni verder worden versoepeld. De mondkapjesplicht vervalt dan op plekken waar voldoende afstand kan worden gehouden, restaurants mogen meer mensen ontvangen, de horeca mag tot middernacht openblijven en het advies op thuiswerken vervalt gedeeltelijk.

Ondertussen wachten veel Nederlanders die versoepelingen niet af. Zo zien winkel- en ov-bedrijven het aantal overtredingen van de mondkapjesplicht sinds drie weken toenemen. “Er ontstaan steeds meer discussies met klanten die al gevaccineerd zijn, of om andere redenen het nut van mondkapjes niet meer inzien,” zegt Pedro Peters van brancheorganisatie OV-NL. Hij voorziet nog meer discussies, omdat de mondkapjesplicht in het ov waarschijnlijk wel blijft bestaan. “Het zal alleen maar lastiger worden als mensen op andere plekken géén mondkapje meer hoeven te dragen.”

Draagvlak

Ook daalt het draagvlak voor en de naleving van veel andere maatregelen, blijkt uit maandelijks onderzoek van het RIVM. Zo blijven steeds minder mensen thuis bij klachten. Dat doet nu nog maar 60 procent van de Nederlanders.

Het minste draagvlak is er voor de regel dat per dag thuis maximaal vier bezoekers mogen worden ontvangen. Daar staat nog maar 44 procent van de Nederlanders achter. Ook mogen mensen in groepen van maximaal vier iets ondernemen. Dit weekend werden op veel plekken in Nederland examenfeestjes gevierd en werd in grotere gezelschappen naar wedstrijden van Oranje op het Europees kampioenschap voetbal gekeken. Het kabinet versoepelt vanaf volgende week zaterdag ook de bezoekregel: dan mogen er maximaal acht bezoekers per dag thuis worden ontvangen.

Daarnaast hebben schoolbestuurders grote twijfel of scholieren op de middelbare school wel twee zelftesten per week doen, zoals het ministerie van Onderwijs adviseert. “Minister Slob ging uit van een testbereidheid van 50 procent. Het lijkt me stug dat dit percentage gehaald wordt,” stelt een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond Aob.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden