Nederlander in een nacht een miljoen euro armer door phishing

Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van een grote ‘phishingzaak’: cybercriminelen plukten in één nacht tijd 1 miljoen euro van zijn bankrekening.

Chris Klomp
Met het project European Money Mules Association willen politie, justitie en banken mensen alert maken voor de gevaren van phishing. Beeld EPA
Met het project European Money Mules Association willen politie, justitie en banken mensen alert maken voor de gevaren van phishing.Beeld EPA

De man kreeg een sms’je van zijn ‘bank’: zijn pas was verlopen. Hij kon een nieuwe krijgen, maar dan moest hij wel zijn gegevens invullen en zijn oude pas opsturen. Dat deed de man – om de volgende ochtend te ontdekken dat zijn rekening geplunderd was.

“Hij trok meteen aan de bel,” zegt een woordvoerder van justitie. “De actie viel samen met zijn persoonlijke situatie. Zijn pas was echt aan vervanging toe,” vertelt persofficier Gerben Wilbrink aan het Dagblad van het Noorden.

3000 tot 4000

Om het bedrag van 1 miljoen van de man in Noord-Nederland weg te sluizen, gebruikten de criminelen 136 zogenoemde geldezels. Die stellen hun rekening ter beschikking voor frauduleuze transacties in ruil voor een vergoeding. In dit geval streken zij elk zo’n 3000 tot 4000 euro op.

De zaak is woensdag naar buiten gebracht op het moment dat Europol jaarcijfers publiceerde over deze vorm van criminaliteit. Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland coördineerde dit jaar een Europese actie ­tegen deze digitale oplichting. Er werden 7520 verdachte transacties gevonden, waardoor 12,9 miljoen euro onderschept kon worden voordat het bij criminelen terechtkwam. Het OM zegt dat er in Europa dit jaar al meer dan 80 miljoen euro is gestolen met behulp van geldezels.

Wees geen geldezel

Daarom hebben politie, justitie en ruim driehonderd banken in 31 landen de handen ineengeslagen. Woensdag begon de campagne: Don’t be a mule. Oftewel: wees geen geldezel.

Met het project European Money Mules Association willen politie, justitie en banken mensen alert maken voor de gevaren: de ezels maken deel uit van een crimineel netwerk, ook al zijn ze zelf niet bij de oplichting betrokken. De pakkans is groot. Sporen leiden altijd naar de rekeninghouder. Die wacht straf en wordt door de bank in de ban gedaan. Dit betekent dat hij jarenlang geen lening kan krijgen en geen rekening mag openen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden