Nieuws

Nederland sluit uitleveringsverdrag: Dubai niet langer veilige schuilplaats voor criminelen

Zware criminelen uit Nederland kunnen zich niet langer verschuilen in het emiraat Dubai. Nederland sluit twee verdragen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Daarmee wordt het voortaan mogelijk om verdachten aan Nederland uit te leveren.

Hanneke Keultjes en Yelle Tieleman
Demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Beeld ANP
Demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).Beeld ANP

Topcrimineel Ridouan Taghi hield zich tijdenlang schuil in een villa in de hoofdstad van Dubai, tot hij in 2019 werd opgepakt door de politie van het emiraat. Omdat hij door de autoriteiten tot ongewenste vreemdeling werd verklaard, kon Taghi naar Nederland worden overgebracht. Hier wordt hij verdacht van betrokkenheid bij zes moorden. Taghi's advocaat sprak destijds van ontvoering.

In de toekomst moet het makkelijker worden om dergelijke criminelen naar Nederland te brengen, maar ook om hen op te sporen en aan te houden, schrijft demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandagmiddag aan de Tweede Kamer. In de verdragen worden afspraken gemaakt over het verhoren van verdachten getuigen en slachtoffers, het onderzoeken van bankrekeningen en het in beslag nemen van goederen of winsten uit bijvoorbeeld drugshandel. Daarmee maken de afspraken wederzijdse hulp in strafzaken en de aanpak van criminele geldstromen mogelijk.

Cruciaal

Volgens de CDA-bewindsman zijn de afspraken ‘cruciaal’ in de aanpak van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit: moord of doodslag, wapen- en drugshandel en witwassen van crimineel geld. “Alleen zo sluiten we het net om criminelen die nog denken zich schuil te kunnen houden door simpelweg de grens over te gaan en dachten hun met misdaad verkregen geld weg te sluizen naar andere landen.” Ook roemt Grapperhaus de ‘goede samenwerking’ met de autoriteiten van de VAE.

Binnenkort worden de bilaterale verdragen, waarover de twee landen het na jaren van gesprekken ambtelijk eens zijn, ondertekend. Na de zomer worden de verdragen ter goedkeuring aan het parlement voorgelegd. De Tweede Kamer vraagt al langer om ‘sluitende afspraken’ met de VAE.

Paniek in Dubai

Het nieuws zal zorgen voor een schokgolf bij veel criminelen die zich veilig wanen in Dubai. Hoewel sinds de aanhouding van Taghi meerdere criminelen uit verschillende landen als ongewenst vreemdeling zijn uitgewezen, was er nog geen sprake van een uitleveringsverdrag. Daardoor bleef Dubai een aantrekkelijk oord en modern roversnest, ook al omdat de plaatselijke autoriteiten niet al te moeilijke vragen stellen over de herkomst van geld. Wel raakten criminelen in paniek nadat verschillende aanbieders van cryptotelefoons werden gekraakt, omdat de angst bestond dat Nederland veel belastende informatie met Dubai zou delen.

Nu Nederland een verdrag sluit met Dubai en actief kan vragen om de uitlevering van verdachte personen, zullen criminelen goed nadenken of Dubai nog wel zo’n goede plek is om je schuil te houden. Na het hacken van vier grote cryptoaanbieders, die een bak aan bewijs leverden, is het opnieuw een stevige klap voor de georganiseerde misdaad.

De Taghi Podcast

Waarom vluchtte Ridouan Taghi naar Dubai en hoe wist hij jaren buiten beeld van de opsporingsdiensten te blijven? In aflevering 6 van de Taghi Podcast vertelt misdaadjournalist Paul Vugts over de jaren tussen Taghi’s vertrek uit Marokko tot hij werd opgepakt eind 2019.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden