Nieuws

Nederland schrikt van plotse diplomatieke breuk met Nicaragua: ‘Uitzonderlijk en ongebruikelijk’

Nicaragua verbreekt de diplomatieke banden met Nederland per direct. Dat valt te lezen in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die onder meer via de tv-zender Viva Nicaragua naar buiten is gebracht.

Het Parool
President Daniel Ortega stelt dat Nederland zich 'bemoeizuchtig en neokoloniaal' heeft opgesteld Beeld AFP
President Daniel Ortega stelt dat Nederland zich 'bemoeizuchtig en neokoloniaal' heeft opgesteldBeeld AFP

In de verklaring wordt ‘het Koninkrijk der Nederlanden’ ervan beticht zich ‘herhaaldelijk bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal’ te hebben opgesteld. Aanleiding voor de stap zou een bezoek zijn van de Nederlandse ambassadeur in het gebied, Christine Pirenne, die werkt vanuit Costa Rica. Zij zou ‘de Nicaraguanen hebben toegesproken alsof Nicaragua een Nederlandse kolonie is’, zei president Daniel Ortega. Hij verwees ook naar de beslissing van Nederland in 2018 om geen geld meer te steken in de bouw van een ziekenhuis in de stad Bilwi.

Volgens Ortega heeft Nederland ‘Nicaraguaanse families beledigd en blijft ze die beledigen, met bedreigingen en opschorting van werken voor het algemeen welzijn, zoals ziekenhuizen voor inheemse mensen en mensen van Afrikaanse afkomst’. De verklaring van de Nicaraguaanse regering meldt verder: ‘Het aanhoudende offensief van de vertegenwoordiging van deze neokoloniale en pro-imperialistische (Nederlandse, red.) regering dwingt ons deze maatregel te nemen, die we zullen verdedigen met eer en waardigheid.’

Dictator

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is het verbreken van de diplomatieke banden het gevolg van een besluit van Nederland om de financiering van een project voor de bouw van een ziekenhuis te beëindigen. Dit project staat volgens het ministerie al sinds 2018 op ‘on hold’, vanwege de verslechterde situatie op gebied van democratie en mensenrechten. “Onder de huidige omstandigheden is besloten het project definitief te beëindigen. Vooraf had Nederland verschillende malen aangegeven dat zo’n besluit zou kunnen volgen, als de situatie niet zou verbeteren,” zegt een woordvoerder.

Nederland heeft volgens het ministerie ‘een heel duidelijke positie’ over de afbreuk van democratische structuren en mensenrechtenschendingen in Nicaragua, ‘maar is altijd bereid daar het gesprek over aan te gaan‘. “Nu gooit Nicaragua de deur dicht. Het is te betreuren dat Nicaragua ervoor kiest op deze buitenproportionele manier te reageren op een kritische boodschap over democratie en mensenrechten.”

Nederland overlegt met de EU-partners hoe het op deze zet van Nicaragua zal reageren. Er wonen ongeveer 100 Nederlanders in Nicaragua. “Op hen houden we oog. Als dat nodig is, zullen we ook het reisadvies aanpassen,” stelt het ministerie.

VS

Ook met de Verenigde Staten heeft Nicaragua niet veel op. Zo mag de nieuwe Amerikaanse ambassadeur Hugo Rodriguez het land niet in, bleek vrijdag. De regering in Managua weigert hem de toegang vanwege eerdere uitlatingen over Nicaragua. Zo noemt Rodriguez Nicaragua een ‘paria-staat’ in de regio en noemt hij Ortega een dictator.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden