Plus

Nederland op vijfde plek op de geluksladder

Nederland is één treetje gestegen op de geluksladder. We hebben de Zwitsers ingehaald en staan nu op plek vijf in het World Happiness Report, een geluksmeting door de Verenigde Naties.

Mark Rutte tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2018. Beeld anp
Mark Rutte tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2018.Beeld anp

Alleen de Finnen, Denen, Noren en IJslanders zitten nét iets lekkerder in hun vel, maar daar moeten we volgens Ruut Veenhoven, geluksprofessor aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, niet te lang bij stilstaan. Maar dat is moeilijk. Klagen ligt in onze aard. "Nederlanders lijden aan cultuurpessimisme. We zoomen te veel in op dingen die niet goed gaan, terwijl alle lijstjes aantonen dat we gelukkiger zijn dan ooit."

Veenhoven draait het liever om. Hij geeft vandaag een lezing op de Nederlandse ambassade in Parijs en gaat de Fransen - plek 24! - haarfijn uitleggen wat ze van ons kunnen leren. Belangrijkste les: 'Wees rebelser. Kinderen, sta op tegen uw ouders en leraren.'

De Franse samenleving is veel hiërarchischer dan de Nederlandse. "In Frankrijk heeft de werkgever meer over je te vertellen dan bij ons. En de ouders hebben meer te vertellen over hun kinderen," legt Veenhoven uit.

Keerzijde
Hetzelfde geldt voor het onderwijs. De meester is de baas. "Die weet alles. Daar moet je naar luisteren. Bovendien is het Franse onderwijs heel competitief. Kinderen moeten naar de beste school. Gewoon zijn is niet goed genoeg. Dat systeem creëert veel verliezers, waardoor het zelfvertrouwen van de jeugd wordt ondermijnd."

Veel keuzevrijheid maakt gelukkig. Nederlanders richten - veel meer dan de Fransen - hun leven zelf in. "En belangrijker: we gaan ervandoor als het ons niet bevalt. We stappen uit een slecht huwelijk of dienen ons ontslag in als ons werk ons ongelukkig maakt."

Er zit wel een keerzijde aan de cultuur van mondige Nederlanders en dito kinderen. In hitserie De Luizenmoeder worden de soms ronduit irritante gewoonten die daaruit voortkomen wekelijks op de hak genomen. De geluksprofessor: "Ik lach me rot om die tv-serie. Zo nu en dan is het natuurlijk lastig, zo'n ouder die alles beter weet dan de juf. Maar we moeten niet focussen op de aparte voor- en nadelen van onze opvoeding. Kijk liever naar het resultaat. Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste van de wereld. Dan kunnen ze misschien wat minder goed worteltrekken, maar wat zou dat."

Steeds gelukkiger
Volgens de Verenigde Naties zijn er verschillende geluksfactoren die de verschillen tussen de 156 landen verklaren. Niet alleen (keuze)vrijheid, maar ook inkomen, levensverwachting, vertrouwen en goede sociale relaties zijn cruciaal voor ons welzijn.

Zoals te verwachten bungelen oorlogslanden, zoals Jemen en Syrië, onder aan de lijst. Maar er zijn meer winnaars dan verliezers: de wereld wordt stukje bij beetje gelukkiger.

De vrees van Nederlanders - pessimisten als we zijn - om te kelderen op de gelukslijst is niet terecht, zegt de hoogleraar. Zelfs een eventuele economische recessie als gevolg van de brexit zal ons niet in een depressie storten. "We zijn de vorige recessie ook doorgekomen met nauwelijks een deuk in ons geluk."

Veenhoven denkt dat ons land een plekje zal stijgen als we meer investeren in psychotherapie. "Zeker in gelukkige landen als Nederland zit het ongeluk in psychische stoornissen. Hoe meer je investeert in psychologen, hoe gelukkiger de mensen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden