Nederland op slot tot en met 19 januari

Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij het de bedoeling is om tot en met 19 januari bijna alles te sluiten. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS.

Edwin van der Aa
Minister-president Mark Rutte spreekt Nederland vanavond toe over ingrijpende maatregelen. Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte spreekt Nederland vanavond toe over ingrijpende maatregelen.Beeld ANP

Alleen de avondklok vindt het kabinet een brug te ver, maar daarbuiten is de sluiting van scholen, niet-essentiële winkels en zogenoemde doorstroomlocaties zoals dierentuinen en bioscopen aanstaande. Ook sportscholen zouden weer hun deuren moeten sluiten, maar onduidelijk is nog hoe er met buitensport wordt omgegaan. Rond deze tijd worden ook alle fractievoorzitters bijgepraat over de voornemens.

Contactberoepen zoals kappers moeten ook stoppen, alleen medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten worden uitgezonderd. Mensen moeten wel zo veel mogelijk thuis blijven. Volgens ingewijden gaan de maatregelen vannacht om 00.00 uur al in, om een run op winkels morgen te voorkomen.

Scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten, en op online onderwijs overstappen. Het gaat om zowel basisscholen als middelbare scholen. Ook de kinderopvang zou moeten sluiten. Alleen voor mensen met een essentieel beroep zou er opvang mogelijk blijven.

Het sluiten van winkels is voor het eerst sinds de start van de crisis. Dit voorjaar sloten enkele winkels zelf hun deuren, maar was er geen sprake van een plicht vanuit de overheid.

Premier Rutte spreekt het land vanavond om 19.00 uur toe over de vergaande maatregelen.

Het kabinet gaat ook aanraden zoveel mogelijk af te zien van bezoek thuis, het maximum wordt twee personen. Behalve met kerst: dan is het aantal van drie toegestaan.

Stijging

Het kabinet wil met de maatregelen de alsmaar stijgende besmettingscijfers de kop in drukken. Dat aantal zit al enkele dagen rond de 10.000.

Welke maatregelen komen eraan?

Scholen sluiten vanaf woensdag tot 19 januari. Het gaat om zowel basisscholen als middelbare scholen. Ook de kinderopvang zou de deuren moeten sluiten. Alleen voor mensen met een essentieel beroep zou er opvang mogelijk blijven.

Contactberoepen, zoals kappers en massagesalons, moeten stoppen. Medische contactberoepen als fysiotherapeuten worden uitgezonderd.

Niet-essentiële winkels zoals kledingwinkels, tuincentra en bouwmarkten gaan dicht. Apotheken en supermarkten blijven wel open.

Doorstroomlocaties’ zoals musea, bioscopen, dierentuinen en pretparken gaan dicht.

Sportscholen gaan dicht. Sporten mag de komende maand alleen nog buiten, met maximaal vier of zelfs twee mensen.

Mensen moeten thuis afzien van bezoek, waar dat kan. Het maximum wordt twee personen. Behalve met kerst: dan is het aantal van drie toegestaan.

De avondklok wordt níet van kracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden