Nieuws

Nederland ontbiedt Iraanse ambassadeur om executies demonstranten

Nederland roept de Iraanse ambassadeur op het matje vanwege de executie van twee Iraanse demonstranten. Dat zegt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).

ANP
Een foto van Majid Reza Rahnavard, 23. Rahnavard werd op 12 december geëxecuteerd. Beeld Getty Images
Een foto van Majid Reza Rahnavard, 23. Rahnavard werd op 12 december geëxecuteerd.Beeld Getty Images

De Tweede Kamer had per motie gevraagd de Iraanse ambassadeur ‘zo snel mogelijk’ ter verantwoording te roepen. Duitsland deed dit eerder al.

Afgelopen maandag werd een man publiekelijk opgehangen, nadat hij schuldig was bevonden aan ‘oorlogsvoering tegen God’. Naar verluidt zou hij ook twee leden van een paramilitaire militie hebben gedood. Vorige week donderdag werd een andere man geëxecuteerd.

Tekst en uitleg

“Wij zien allemaal wat voor verschrikkelijks daar gebeurt,” aldus de minister donderdag. “Dappere vrouwen en mannen die daar de straat op gaan en tegelijkertijd hard optreden van het regime. We horen de verschrikkelijkste verhalen, tot executies van demonstranten aan toe. Dat kan absoluut niet door de beugel.”

Hoekstra gaat de ambassadeur om tekst en uitleg vragen en daarnaast ‘opnieuw onze afschuw uitspreken over wat in Iran gebeurt’. Hij benadrukt dat Nederland al maanden ‘bij herhaling’ het Iraanse regime daarop aanspreekt, net als andere Europese landen. Nederland heeft ook samen met Duitsland en Frankrijk in Brussel aangedrongen op sancties tegen het Iraanse regime, benadrukt Hoekstra. Hij vindt ook dat die nog wel een tandje harder mogen, zonder te vertellen waar hij dan precies aan denkt.

Mahsa Amini

Al maanden demonstreren Iraniërs voor meer vrijheid en tegen het streng islamitische regime. Een enorme groep mensen ging de straat op na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij was opgepakt door de moraalpolitie, omdat ze haar hoofddoek niet volgens de regels zou hebben gedragen. Ze stierf op het politiebureau.

Hoekstra zei vorige week te gaan bekijken of er steun is in Europa om de sancties tegen het bewind in Teheran verder uit te breiden. Hoekstra benadrukte wel dat er al veel strafmaatregelen tegen de Islamitische Republiek Iran zijn genomen. Hij gaat ook praten met leden van de Iraanse gemeenschap in Nederland.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden