Update

‘Nederland misleidde Brussel om pulsvisvergunningen’

Nederlandse ambtenaren op het ministerie van Landbouw hebben bewust informatie verzwegen voor de top van de Europese Commissie en gesjoemeld met rekensommen om zoveel mogelijk Nederlandse vissers te laten pulsvissen.

null Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss
Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss

Dat schrijft de NOS op basis van stukken die de omroep heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Het ministerie maakt slechts een deel van de documenten over de pulsvislobby in Brussel openbaar, een ander deel blijft geheim. Als een van de verklaringen wordt gegeven dat openbaarmaking nog altijd zou kunnen leiden tot Europese strafprocedures.

Nederlandse ambtenaren mailden elkaar dat hun methoden niet wettelijk en ‘dubieus’ waren, maar kregen de opdracht om dat voor de Europese Commissie en voor de politieke top van het ministerie te verzwijgen. Daardoor slaagde Nederland erin om een kwart van de totale vloot (84 schepen) te laten vissen met de pulstechniek, terwijl Brussel oorspronkelijk slechts toestemming wilde geven voor 5 procent (hooguit 22 schepen). Met deze vergunning konden deze vissers ‘elektrisch vissen’, waardoor ze efficiënter konden vissen dan veel van hun Europese collega’s.

Vanuit Frankrijk en milieuorganisaties kwam dusdanig veel verzet tegen de Nederlandse pulsvissers dat de Europese Commissie besloot tot een verbod op deze manier van vissen. Het verbod is vanaf 1 juli van kracht.

Reactie ministerie

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw zegt in een reactie dat de signalen over mogelijke misleiding door ambtenaren over pulsvisserij ‘onvoldoende zijn opgepakt’. Volgens hem was toenmalig staatssecretaris Henk Bleker er verantwoordelijk voor dat meer vissers mochten vissen. De huidige Landbouwminister, Carola Schouten, treft vogens de woordvoerder dan ook geen blaam in deze zaak.

Het ministerie zegt het nu belangrijk te vinden om ‘naar voren te kijken met de geleerde lessen in de hand’. Een van die lessen in het ‘vroegtijdig aangaan' van gesprekken met de Europese Commissie en lidstaten als de volgende innovatie in de visserij zich aandient.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden