Nederland maakt zich op voor tropisch weer, Nationaal Hitteplan ligt klaar

Nederland kan zich opmaken voor enkele tropische dagen. Diverse weerinstanties houden er rekening mee dat de temperaturen vanaf maandag boven de dertig graden uitkomen.

Sebastiaan Quekel
Het strand bij Zandvoort. Beeld ANP
Het strand bij Zandvoort.Beeld ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overweegt het Nationaal Hitteplan van stal te halen. Rijkswaterstaat zegt dat ‘de kans groot is’ dat het hitteprotocol van kracht wordt en het KNMI gaat voor de zuidelijke provincies code geel afkondigen, verwacht een woordvoerder.

Om een dag tropisch te kunnen noemen, moet het op een van de officiële meetpunten in Nederland warmer worden dan 30 graden. Van een officiële tropische dag is sprake als het op het hoofdstation in De Bilt, waar het woensdag 24,7 graden is, ook 30 graden of meer wordt.

De tropische temperaturen blijven naar verwachting dit weekend uit, meldt Weerplaza. Wel wordt het typisch Hollands zomerweer, met temperaturen van 20 tot 24 graden en een zwakke tot matige westelijke wind. Zondag schijnt de zon geregeld en wordt het een vrij warme zomerdag met weinig wind en 24 tot 27 graden van noord naar zuid.

Gevaarlijke hitte

Op maandag en dinsdag wordt het warmer. Volgens weerman Wilfred Janssen van Weerplaza krijgen we te maken met ‘zeer warme lucht uit Zuid-Europa’. Vooral dinsdag kan het op veel plaatsen tropisch worden, met maxima boven 30 graden. In de zuidelijke regio’s is zelfs kans op waarden rond 40 graden.

“Dit soort extreme warmte is vaak geen lang leven beschoren. Al vrij snel daarna lijkt de temperatuur weer een stapje terug te doen. Of dat met regen- en onweersbuien gepaard gaat, is nu nog onzeker.”

Als de verwachtingen uitkomen, wordt aan Nederlanders gevraagd goed op te letten. De voorspelde hitte kan volgens het RIVM gevaarlijk zijn voor ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement.

Paraplu als parasol

Rijkswaterstaat stelt vermoedelijk voor de tweede keer dit jaar het zogenoemde hitteprotocol in werking. Wie met pech langs de weg komt te staan wordt dan direct geholpen en door een berger zo snel mogelijk naar een veilige locatie gebracht, zoals een tankstation of een parkeerplaats.

De maatregel geldt voor de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is dat de temperaturen stijgen naar 30 graden of hoger. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen. Ook is het verstandig om een paraplu in de auto te leggen. Die kan bij pech langs de weg als parasol worden gebruikt tijdens het wachten. De ANWB tipt met voldoende drinkwater op stap te gaan en om in geen geval passagiers in de auto achter te laten.

Nijmeegse Vierdaagse

Het verwachte tropische weer heeft mogelijk gevolgen voor de Nijmeegse Vierdaagse, die dinsdag van start gaat. De organisatie beslist aankomend weekend of maatregelen genomen moeten worden. De eigen meteorologische dienst van de Vierdaagse maakt voor en tijdens de mars weersverwachtingen die precies het parcours volgen waar de wandelaars lopen. Die zijn volgens marsleider Henny Sackers leidend.

Maatregelen die wegens de warmte weleens zijn genomen zijn een uur eerder starten of later finishen, militairen zonder bepakking laten lopen, kledingadviezen en koelbussen langs de route plaatsen. Sackers: “In een heel extreem geval zouden we een dag kunnen laten vervallen.”

In 2006 overleden twee wandelaars na een zeer warme eerste loopdag. Het staat niet vast of ze door de hitte bezweken, maar de Vierdaagse werd toen afgelast. Sindsdien zijn er tal van deskundigen aan het evenement verbonden die de organisatie adviseren.

Luister ook onze podcast over hitte in de stad

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden