PlusGraphics

Nederland maakt inhaalslag met boosteren: nu in de Europese middenmoot

Welk Europees land loopt voorop met de boostercampagne? Hoeveel ongevaccineerden en gevaccineerden zijn opgenomen in het ziekenhuis? Bekijk de laatste ontwikkelingen in deze graphics.

Laura van der Bijl

1. Boosterprik in Europa

In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel procent van de inwoners per land een boostervaccinatie hebben gehad. Na een trage start van de boostercampagne – die volgens sommigen tekenend is voor het bredere coronabeleid – is Nederland inmiddels opgeklommen tot de middenmoot. Het kabinet is van plan om half januari elke volwassenen die een derde prik wil geboosterd te hebben.

2. Aantal extra coronavaccinaties in Nederland

De boostercampagne in Nederland kwam traag op gang, zo is ook te zien in onderstaande grafiek. Pas op 18 november, in week 46, kreeg de eerste oudere een prik. Ondertussen hebben bijna 2,5 miljoen Nederlanders hun booster gehad.

3. Percentage bevolking met coronavaccin

In Nederland is 70 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Ons land staat op de 11de plek. Boven aan de lijst staan Denemarken, Portugal en Malta. In Bulgarije zijn de minste mensen geprikt, daar is nog geen derde van de bevolking volledig gevaccineerd.

4. De eerste vaccinatie

Bijna 90 procent van de Nederlanders heeft een eerste coronavaccinatie gehad. In Denemarken hebben alle volwassenen hun eerste prik gehaald: 100 procent. In Bulgarije is slechts 34 procent van de bevolking een keer geprikt.

5. Vaccinatiestatus

Ruim 12 miljoen Nederlanders zijn volledig gevaccineerd.

6. Aantal geregistreerde positieve tests

In december 2021, midden in de vijfde coronagolf, schommelde het gemiddelde aantal positieve tests per dag tussen de 20.000 en de 22.000. Begin januari zitten we daar iets onder: rond de 16.000.

7. Aantal ziekenhuisopnames per dag

Sinds het begin van de vijfde golf worden er per dag tussen de dertig en vijftig coronapatiënten opgenomen op de ic’s. Het hoogste aantal patiënten dat werd opgenomen op de verpleegafdeling was 354, op 27 november. In de laatste week van december worden er per dag tussen de 100 en de 200 mensen opgenomen op de verpleegafdelingen.

8. Mensen met en zonder vaccin in het ziekenhuis

In de onderste grafiek is te zien dat er zowel mensen met prik als zonder prik in het ziekenhuis terecht komen. Maar: meer dan de helft van de opgenomen patiënten is niet gevaccineerd, terwijl dat een kleiner deel van de bevolking beslaat.

Alle data worden elke woensdag bijgewerkt

null Beeld Rosa Snijders / Het Parool
Beeld Rosa Snijders / Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden