Nederland krijgt nationaal herdenkingsmonument Srebrenica

Er komt een nationaal herdenkingsmonument voor de massamoord in Srebrenica, die zaterdag precies 25 jaar geleden werd gepleegd. Het monument komt te staan in Den Haag, laat de gemeente weten. Bij de genocide kwamen meer dan 8000 Bosniërs om het leven.

Een Bosnische moslima, overlever van Srebrenica, loopt tussen de graven van haar familieleden op de herdenkingsplaats in Potocari. Beeld AFP
Een Bosnische moslima, overlever van Srebrenica, loopt tussen de graven van haar familieleden op de herdenkingsplaats in Potocari.Beeld AFP

Ook Rotterdam was door de ‘Vereniging van Overlevenden van de Srebrenica Genocide juli 1995’ benaderd voor het oprichten van een monument. Maar na overleg is besloten om één nationaal monument te plaatsen en dat Den Haag hiervoor de meest geschikte locatie is. In Den Haag is het voormalig Joegoslaviëtribunaal gehuisvest; verantwoordelijk voor het vervolgen van personen die verdacht worden van het schenden van het internationaal humanitair recht tijdens de Joegoslaviëoorlogen in de jaren 90.

“Wij onderzoeken nu wat de mogelijkheden zijn om zo een herdenkingsmonument een plek te geven. Als stad van vrede en recht is het ons van belang om het drama dat zich in 1995 heeft afgespeeld te herdenken,” aldus burgemeester Jan van Zanen.

Herdenking

De massamoord wordt zaterdag herdacht in Den Haag en in Bosnië en Herzegovina. Vanwege het coronavirus wordt mensen gevraagd niet naar het Plein in Den Haag te komen. De herdenking is wel te volgen via een livestream.

Zoals elk jaar worden namen van slachtoffers genoemd en wordt twee minuten stilte gehouden. Ook houdt oud-minister Jan Pronk een toespraak.

Vanwege het coronavirus is de herdenking in Bosnië en Herzegovina, 25 jaar na het drama, ook aangepast. Zo gaat de geplande deelname van minister van Defensie Ank Bijleveld niet door. Ze zou er eigenlijk een toespraak houden. Premier Mark Rutte stuurt nu een videoboodschap en naar verwachting doen ook andere prominenten dat.

Er worden zaterdag onder meer acht slachtoffers begraven die recentelijk zijn geïdentificeerd. Ook is afgelopen week een vredesmars gehouden in de bossen waar veel slachtoffers in 1995 probeerden te ontkomen. Daar kon door de corona-uitbraak maar een beperkt aantal mensen aan deelnemen.

Dutchbat

Srebrenica geldt als een van de pijnlijkste episodes uit de recente Nederlandse geschiedenis en de ernstigste oorlogsmisdaad in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat zagen in 1995 toe hoe Bosnisch-Servische troepen de ‘veilige’ enclave innamen en Bosnische moslimmannen en -jongens wegvoerden. Meer dan 8000 van hen werden vermoord. De lichamen verdwenen in massagraven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden