Nederland koopt nog 60 miljoen vaccins, want corona is een blijvertje

Om ook de komende jaren het coronavirus te bestrijden, wil het kabinet voor 2022 en 2023 ruim 60 miljoen doses vaccin extra inkopen, voornamelijk van BioNTech/Pfizer.

Niels Klaassen
Pfizer is de hoofdmoot van de Nederlandse vaccinatiestrategie voor 2022 en 2023. Beeld Getty Images
Pfizer is de hoofdmoot van de Nederlandse vaccinatiestrategie voor 2022 en 2023.Beeld Getty Images

Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal is bedoeld om iedereen twee doses per jaar te kunnen geven, aangenomen dat dit nodig is om goed beschermd te blijven in de toekomst.

‘Mocht blijken dat een effectieve bescherming ook bereikt kan worden bij toediening van slechts één (booster) vaccin, dan kan de behoefte aan vaccins dalen,’ schrijft de minister. Omdat kenners het daarover nog niet eens zijn, neemt Nederland het zekere voor het onzekere. Het prijskaartje van zeker honderden miljoenen euro’s wordt binnenkort onder geheimhouding met de Tweede Kamer gedeeld.

Vaccinportefeuiile

Deskundigen gaan ervan uit dat het coronavirus de komende jaren blijft circuleren, een nieuwe coronaprik na de megacampagne van dit jaar wordt daarom niet uitgesloten, zeker met de komst van nieuwe varianten. De Jonge: ‘Bij het samenstellen van een vaccinportefeuille kies ik voor vaccins die zo goed mogelijk aanpasbaar zijn aan virusmutaties, op basis van verschillende technologieën en van meerdere leveranciers. Ten slotte vind ik het van belang om ook te kiezen voor producenten die bewezen betrouwbaar zijn in hun leveringen aan de EU’.

Die laatste formulering lijkt een sneer naar AstraZeneca, dat lang grillig was met leveringen. De Jonge wil meeliften op het recent gesloten EU-contract met Pfizer voor de aanschaf van 900 miljoen doses. Nederland kan aanspraak maken op 35 miljoen doses voor twee jaar, en op nog eens 35 miljoen waar de EU een optie op heeft. Ook van andere vaccinfabrikanten komen nog miljoenen doses binnen.

AstraZeneca: 75.000 doses minder besteld door huisartsen

AstraZeneca heeft begin mei 638.880 doses vaccins geleverd, die worden nu verdeeld onder huisartsen. Dit vaccin wordt voornamelijk gebruikt voor de leeftijdsgroep 60-65.

Nadat bekend werd dat er bij het vaccin in zeldzame gevallen sprake kan zijn van een ernstige bijwerking kwamen er uit het hele land berichten dat veel mensen niet op kwamen dagen voor hun prikafspraak.

Huisartsen in Gelderland en Zuid-Holland die nieuwe doses moesten bestellen voor cliënten van 60 tot 63 hebben ‘ongeveer 75.000 doses minder besteld dan eerder verwacht’, schrijft De Jonge nu ook in zijn brief. ‘Rond de 160.000 in plaats van 235.000'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden