Nieuws

Nederland kleurt volledig rood op coronakaart, Groningen donkerrood

Op de geüpdatete coronakaart van Europa verandert Nederland in een rode vlek, omdat het aantal nieuwe gevallen de laatste weken explosief stijgt. Landen kunnen naar aanleiding daarvan besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De coronakaart wordt wekelijks gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests.

Op de kaart van vorige week was Nederland nog grotendeels oranje met hier en daar wat groene gebieden. Van de gunstige cijfers van eind juni is weinig over, door de torenhoge stijging van afgelopen week.

Gevolgen

Die recente toename van het aantal besmettingen kan gevolgen hebben voor Nederlanders die naar het buitenland willen reizen. Landen kunnen dan besluiten om meer voorwaarden te stellen aan vakantiegangers, denk aan een quarantaineperiode van vijf of tien dagen na aankomst.

Spanje, Portugal en Cyprus waren al rood en reizen naar deze landen wordt dan ook afgeraden. Ierland en Luxemburg zijn oranje. De rest van Europa is groen, omdat het aantal positieve tests er vooralsnog meevalt. Voor die groene landen vormen Nederlanders een gevaar, omdat ze de besmettelijker deltavariant van het coronavirus kunnen invoeren.

Maar al kleurt Nederland vandaag rood op de Europese coronakaart, Griekenland zal geen extra eisen stellen aan Nederlandse vakantiegangers, zegt de Griekse minister van Toerisme Harris Theocharis. “In Griekenland hoeven mensen zich hier geen zorgen om te maken,” benadrukt de minister. Griekenland kijkt naar de Nederlandse ziekenhuisopnames in plaats van het aantal besmettingen, zoals de ECDC doet. “De ziekenhuisopnames zijn onder controle en de vaccinatiegraad in Nederland loopt hard op,” aldus de bewindsman.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden