Nederland is niet langer rood op Europese coronakaart

Nederland is niet langer rood op de Europese coronarisicokaart. Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDE) heeft de status donderdagmiddag aangepast.

Ton Voermans
De coronarisico's in Europa met ingang van 24 juni 2021. Beeld ECDC
De coronarisico's in Europa met ingang van 24 juni 2021.Beeld ECDC

Nederland kleurt nu oranje op de kaart en het noorden van het land zelfs groen. Daar zijn gezien de besmettingscijfers van de laatste twee weken geen noemenswaardige besmettingsrisico’s meer, stelt het ECDE, het Europese equivalent van het RIVM.

Het ECDE hanteert overigens een andere kleurkaart dan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Groen betekent het minste risico, gevolgd door oranje, rood en donkerrood.

De kaart is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests van het totaal aantal uitgevoerde tests.

Vorige week was Nederland nog oranje/rood met als gevolg dat een aantal landen strenge eisen aan Nederlandse toeristen stelde. Zwitserland bijvoorbeeld eiste tien dagen quarantaine. Dat kan snel veranderen nu Nederland in het rijtje veilige landen staat.

De situatie een week geleden, toen was Nederland nog een risicogebied. Beeld ECDC
De situatie een week geleden, toen was Nederland nog een risicogebied.Beeld ECDC

Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR is heel blij met de nieuwe veiligere status. Hij verwacht dat beperkingen aan Nederlandse reizigers in het buitenland snel zullen vervallen. “Als je van een groen gebied naar een groen gebied gaat zijn er weinig beperkingen. Dan heb je in de meeste gevallen niet eens een coronacertificaat nodig.”

Volgens de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de afgelopen twee weken ongeveer 12.700 Nederlanders positief getest op het coronavirus. Dat komt neer op zo’n 73 gevallen op elke 100.000 inwoner. Eind mei waren er in twee weken tijd meer dan 2100 positieve tests op elke 100.000 Nederlanders.

Spanje

Het grootste deel van Europa is inmiddels groen of oranje. Delen van Spanje, waaronder Andalusië en de Canarische eilanden, kleuren nog rood. Dat geldt ook voor de Franse overzeese gebiedsdelen Frans-Guyana en Réunion. Naar verwachting kleurt Nederland volgende week ook helemaal groen. Het coronavirus moet door het zomerse weer en de vaccinaties flink terrein prijsgeven.

Duitsland, Luxemburg, Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Finland, IJsland, Roemenië, Bulgarije, Estland, Litouwen en Malta zijn volledig groen. Dat geldt ook voor Hongarije, waar zondag duizenden supporters naartoe reizen om het Nederlands elftal aan te moedigen op het Europees kampioenschap.

Belangrijke toeristische gebieden zoals het noorden van Italië, de stranden van Frankrijk en eilanden als Ibiza, Mallorca, Corsica, Sardinië en Kreta zijn ook groen op de ECDC-kaart. Vlaanderen is groen, Wallonië is oranje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden