Nederland is niet langer helemaal rood op Europese coronakaart

Nederland is niet langer een rode vlek op de coronakaart van Europa. Voor het eerst in een maand tijd zijn er delen van Nederland met zo weinig nieuwe coronagevallen dat ze de kleur oranje hebben gekregen.

Natasja de Groot
De ANVR verwacht dat andere landen de maatregelen voor Nederlandse reizigers nu zullen versoepelen. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De ANVR verwacht dat andere landen de maatregelen voor Nederlandse reizigers nu zullen versoepelen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland stonden afgelopen week nog op rood, maar doen nu een stap omlaag. De rest van het land blijft op rood staan. De ANVR is blij met de aanpassing op de coronakaart, die wekelijks wordt geactualiseerd door het ECDC, de Europese evenknie van het RIVM. “Nu zijn we tenminste niet meer de coronabrandhaard van Europa,” reageert voorzitter Frank Oostdam van de reiskoepel.

Landen gebruiken de coronakaart bij het vaststellen van hun coronabeleid. Zij beslissen zelf wat zij doen met het gegeven dat een gebied groen, oranje, rood of donkerrood kleurt. De ECDC bepaalt de kleuren aan de hand van het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en het percentage positieve tests. Verschillende landen voerden strengere regels in voor Nederlandse toeristen vanwege de (donker)rode kleur.

De ANVR verwacht dat landen de maatregelen nu zullen versoepelen. Duitsland besloot onlangs al om Nederland niet langer te zien als hoogrisicogebied. Sinds afgelopen zondag middernacht hoeven Nederlanders daar niet langer in quarantaine als ze niet gevaccineerd zijn. Ook hoeven ze niet van tevoren gegevens over hun gezondheidstoestand te verstrekken.

De reiskoepel hoopt dat de daling van het aantal besmettingen doorzet en we binnen nu en twee weken weer groen kleuren. “Dat zou pas echt goed nieuws zijn. Het is alleen wel jammer dat de zomervakantie al zo goed als voorbij is,” voegt hij eraan toe.

Rood

Vorige week ging Groningen van donkerrood, het hoogste niveau, naar rood. Dat gold toen ook voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg. De provincies Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe waren al rood en bleven daar toen op staan.

Terwijl de situatie in Nederland verbetert, neemt het aantal besmettingen in Duitsland toe. Noordrijn-Westfalen is van groen naar oranje gegaan. Ook Berlijn, Saarland en Sleeswijk-Holstein zijn van groen naar oranje gegaan. België en Luxemburg blijven oranje. Op de vakantiebestemmingen in het zuiden van Europa is de situatie nagenoeg hetzelfde gebleven. Spanje blijft vrijwel helemaal donkerrood, net als de Middellandse Zeekust en Corsica in Frankrijk. Ook het Griekse eiland Kreta blijft donkerrood. Portugal staat nog steeds op rood, net als de regio Parijs, Normandië, Sardinië en Toscane.

In Frankrijk gaan Bourgondië, Bretagne en het hoge noorden (Calais en Lille) van oranje naar rood. Dat geldt ook voor Calabrië, de punt van de ‘laars’ van Italië.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden