Nederland in lockdown: dit zijn de nieuwe maatregelen tot en met 19 januari

Nederland gaat vijf weken op slot, dat kondigde premier Rutte maandagavond aan. Dit zijn alle maatregelen tot en met ten minste 19 januari.

Het Parool
Scholen gaan over op online onderwijs.  Beeld ANP
Scholen gaan over op online onderwijs.Beeld ANP

- Onderwijs op afstand wordt de norm. Basisscholen, middelbare scholen, hbo-instellingen en universiteiten sluiten vanaf woensdag tot 19 januari. Een uitzondering geldt voor praktijkleerlingen, examenleerlingen en voor persoonlijke begeleiding. Ook de kinderopvang moet de deuren sluiten. Alleen voor kinderen met ouders die een essentieel beroep hebben en kwetsbare kinderen, blijft opvang mogelijk

- Niet-essentiële winkels gaan dicht. Winkels die belangrijk zijn voor het levensonderhoud van mensen, blijven wel open. Dat zijn bijvoorbeeld supermarkten, apotheken, tankstations en banken. Ook locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening, warenmarkten voor levensmiddelen, drogisterijen, dierenspeciaalzaken, audiciens en opticiens, en winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen mogen open blijven, net als winkels voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen, wasserijen en stomerijen. Ook de afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken (afhalen van bestellingen), winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop, groothandels, servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten mag blijven bestaan.

- Alle publiek toegankelijke gebouwen, de zogeheten doorstroomlocaties, gaan dicht. Dat geldt voor plekken als musea, bioscopen, theaters, pretparken, dierentuinen, sauna's en casino's. Ook de bieb gaat dicht, afhalen van boeken blijft wel mogelijk. Banken, gemeentehuizen en instellingen voor uitvaarten mogen open blijven. De wijkcentra zijn alleen geopend voor kwetsbare groepen.

- Hotels mogen openblijven, maar ze mogen geen eten meer serveren. Afhalen bij restaurants blijft toegestaan.

- Ook contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs moeten stoppen. Medische contactberoepen als fysiotherapeuten en tandartsen worden uitgezonderd.

- Sporten mag de komende maand voor volwassenen alleen nog buiten, met maximaal twee mensen. Sportscholen en zwembaden moeten in ieder geval tot 19 januari de deuren weer sluiten. De topsport kan door blijven gaan.

- Gebedshuizen blijven open.

- Mensen moeten thuis afzien van bezoek waar dat kan. Het maximum wordt twee personen. Behalve met kerst: dan is het aantal van drie bezoekers toegestaan.

- Het kabinet adviseert om geen onnodige reizen te maken. Reizen naar het buitenland wordt afgeraden tot half maart, dat was eerder half januari. Naar vakantiehuisjes in Nederland mag, maar ook daar dien je je aan de regels te houden.

Contactberoepen, zoals kappers, moeten stoppen.  Beeld ANP
Contactberoepen, zoals kappers, moeten stoppen.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden