Nederland heeft er een vulkaan bij

Er is een vulkaan ontdekt in het Nederlandse deel van de Noordzee. De dode vulkaan ligt in een gebied 100 kilometer ten noordwesten van Texel en werd bij toeval ontdekt door de Geologische Dienst Nederland (GDN).

ANP
De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjöll in 2010. Beeld AFP
De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjöll in 2010.Beeld AFP

De 3 kilometer diep begraven vulkaan heeft van zijn ontdekkers de naam Mulciber (ook bekend als Vulcanus) gekregen, naar de Romeinse god van het vuur en vulkanen.

Het is voor zover bekend de vierde vulkaan op grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden. De andere drie zijn de eveneens dode Zuidwalvulkaan in de Waddenzee, die 50 jaar geleden werd aangeboord, en de actieve vulkanen Mount Scenery op het Caribische eiland Saba en Quill, op het nabijgelegen Sint Eustatius.

“Een toevalstreffer, die bijdraagt aan onze kennis van de ondergrond van Nederland en ons deel van de Noordzee,” zegt Michel van der Meulen over de ontdekking. Van der Meulen is hoofd kartering van onderzoeksinstituut TNO, waar GDN onderdeel van is.

De vulkaan gaf zijn bestaan prijs bij het analyseren van gegevens in een onderzoek naar de Noordzeebodem. Geologen constateerden opvallende afwijkingen in de structuur van de ondergrond en het aardmagnetisch veld ter plekke. Ook is er vlakbij de locatie een pakket vulkanische as en basalt aangeboord. “Deze observaties kunnen tezamen maar op één manier bevredigend verklaard worden: we hebben er een vulkaan bij,” aldus Van der Meulen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden