Nieuws

‘Nederland heeft 100.000 vaccins over voor Suriname’

Nederland heeft momenteel 100.000 vaccins van AstraZeneca ongebruikt in de opslag liggen, en kan dus meer en sneller vaccins doneren aan Suriname. Dat concludeert de NOS na eigen onderzoek.

Daan van Acht
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bezoekt Movianto. Het Brabantse bedrijf neemt de opslag van alle coronavaccins voor zijn rekening. Beeld ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bezoekt Movianto. Het Brabantse bedrijf neemt de opslag van alle coronavaccins voor zijn rekening.Beeld ANP

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte dinsdagavond bekend dat hij volgende week 40.000 AstraZenecavaccins naar Suriname wil sturen. Het land staat vanwege de schrijnende coronasituatie te springen om vaccins. Een eerste deel van die donatie, 10.000 tot 15.000 doses, zou eigenlijk vorige week al meegaan per vliegtuig, maar de levering werd om onbekende redenen afgeblazen.

Een donatie van 100.000 doses zou ervoor zorgen dat alle inwoners van Suriname die 50 jaar of ouder zijn, een eerste coronaprik kunnen krijgen. Daarmee worden honderden ziekenhuisopnames voorkomen. Momenteel zijn in het land, waar 400.000 mensen wonen, nog maar 85.000 prikken gezet.

Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat een grotere donatie pas later kan plaatsvinden. Nederland is afhankelijk van leveringen die nog moeten komen, en zou bovendien tot aan juli vrijwel alle AstraZenecavaccins zelf nodig hebben.

Vraagtekens

Maar volgens de NOS blijkt uit leveringsschema’s, voorraden en bestellingen dat Nederland een grote reserve van AstraZenecavaccins aanhoudt. Deze week zou het gaan om een reservevoorraad van 100.000 doses en in de komende weken minstens 170.000 doses. Het RIVM en ministerie van Volksgezondheid stellen dat die reserves een eventueel vertraagde levering moeten opvangen. Bovendien wil demissionair minister De Jonge dat alle huisartsen eind juni voldoende vaccins hebben om een tweede prik te kunnen zetten bij 60- tot 64-jarigen.

De NOS zet daar na eigen berekeningen vraagtekens bij. Zelfs als Nederland 100.000 vaccins doneert aan Suriname en er ook nog sprake is van vertraging, zou de vaccinlevering aan huisartsen slechts in drie provincies een week vertraging oplopen. Ook in die provincies zijn de vaccins er ruim op tijd om 60- tot 64-jarigen binnen twaalf weken na de eerste prik een tweede keer te vaccineren.

In een reactie erkent het RIVM dat de berekeningen van de NOS kloppen, maar stelt dat het een ‘gemaakte keuze’ is om alle huisartsen eind deze maand te beleveren met voldoende AstraZenecavaccins.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen dagen meerdere malen tegen de NOS gezegd dat er hard wordt gewerkt om een donatie van vaccins aan Suriname mogelijk te maken. Er zijn nu niet meer vaccins beschikbaar om te versturen, aldus een woordvoerder. “Als het RIVM zegt dat er meer beschikbaar is voor donatie dan de 40.000, dan gaan we dat sturen, maar tot nu toe is dat nog niet het geval.” Het ministerie zegt uiteindelijk 500.000 tot 750.000 doses te willen doneren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden