Nederland haalt streep door verkoop vaccin-instituut
De privatisering en verkoop van een onderzoeksinstituut voor vaccins gaat niet door, als gevolg van de coronacrisis. Nederland lijkt daarmee terug te komen op eerder beleid.
Het gaat om Intravacc, de onderzoeksafdeling van de voormalige staatsfabriek voor vaccins. De productietak van de in Bilthoven gevestigde onderneming werd al in 2012 geprivatiseerd. Intravacc zou binnenkort volgen. Minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) meldde donderdag in de Tweede Kamer dat de privatisering on hold is gezet ‘in het licht van de ontwikkelingen’.
De verkoop was een besluit van zijn voorganger Edith Schippers (VVD), die waarschuwingen van deskundigen negeerde dat Nederland bij virusuitbraken een eigen instantie zou moeten hebben voor het ontwikkelen van vaccins.
India en China domineren
Het terugdraaien van de privatisering duidt op een mogelijke omslag in het denken over de farmaceutische industrie. De coronacrisis drukt Nederland met de neus op het feit dat India en China vrijwel de complete markt voor geneesmiddelen en vaccins domineren. In de jaren tachtig had Nederland op eigen bodem nog medicijnproducenten die wereldwijd toonaangevend waren, maar sindsdien is de productie in hoog tempo overgeheveld naar de veel goedkopere landen China en India. In andere Europese landen gebeurde hetzelfde.
Vorig jaar ontstonden al medicijntekorten toen China fabrieken sloot vanwege milieuproblemen. Door de coronapandemie is een aantal andere medicijnen opnieuw schaars.
Vergunningen
Woensdag schreef De Jonge aan de Kamer dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de mogelijkheden onderzoekt om geneesmiddelen op grote schaal op eigen bodem te produceren. Vijftien fabrikanten beschikken over een vergunning, maar produceren geen geneesmiddelen.
Grondstofleveranciers zijn benaderd of ze kunnen helpen bij productie van medicijnen waarvan het gebruik toeneemt, zoals antibiotica.