Nederland gaat sneller boosteren: ‘Nodig om die omikrongolf voor te blijven’

Nederland gaat sneller boosterprikken zetten om de omikrongolf voor te blijven. Het kabinet werkt aan een nieuw plan om de derde prikronde extra te versnellen, dinsdag komen details daarover naar buiten.

Niels Klaassen
Minister De Jonge: ‘De muur van immuniteit die we hebben lijkt onvoldoende bestand tegen omikron.’ Beeld ANP
Minister De Jonge: ‘De muur van immuniteit die we hebben lijkt onvoldoende bestand tegen omikron.’Beeld ANP

“De deltavariant beginnen we onder de duim te krijgen, maar zien de omikronvariant opdoemen,” meldde demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) maandagmiddag na corona-overleg op het Binnenhof. “Daar hebben we de meeste zorgen over. We weten niet veel, maar wat we wel weten is niet geruststellend. De muur van immuniteit die we hebben lijkt onvoldoende bestand tegen omikron. Dus moeten we de boostervaccinaties extra versnellen, bovenop wat we al wilden.”

Na kritiek op de trage start kondigde De Jonge eerder al een versnelling aan van de boosterprikronde. Alle zestigplussers kunnen deze week hun afspraak maken, de zestigminners zouden na de jaarwisseling aan de beurt komen. Mogelijk wordt dat naar voren gehaald.

Dinsdag neemt het demissionaire kabinet formeel een besluit, ’s avonds is er weer een coronapersconferentie. De avondlockdown zou aanvankelijk komend weekeinde aflopen, maar wordt verlengd tot 8 januari, meldden betrokkenen eerder.

Kerstvakantie

Politieke discussie loopt nog over de kerstvakantie. Het OMT vindt het raadzaam om die een week te verlengen. Met een laatste schooldag op 24 december, vlak voor de feestdagen, ligt het risico op de loer dat kinderen het virus meenemen van het klaslokaal naar opa en oma. Een week eerder in de ‘eigen gezinsbubbel’ blijven, biedt dan virologisch meer veiligheid.

Maar schoolbesturen en ouders zijn in nipte meerderheid tegen een vervroegde vakantie en de politiek wil het onderwijs ook liefst zo lang mogelijk door laten gaan. “Dus we moeten de voor- tegen de nadelen gaan wegen,” zegt een ingewijde. De Jonge wilde nu nog niet ingaan op vragen hierover.

Een ingewijde stelt dat er binnen het kabinet stevige discussie is over de langere vakantie: “Al weken raadt het OMT het aan, dus je moet wel erg goed uitleggen waarom je er nu ineens toch voor bent.” Vorige week benadrukte onderwijsminister Arie Slob (CU) nog maar eens dat de scholen openhouden het absolute streven blijft. “Veel leraren zeggen ook: houd de scholen open. Dat is en blijft onze inzet, ook rond de kerstvakantie.”

Versoepelingen zijn verder niet in beeld, stellen bronnen. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt over de piek, maar de grafieken dalen nog te langzaam om het lockdownslot er helemaal vanaf te kunnen halen. “Het aantal dagelijkse besmettingen is nog steeds hoog,” zegt een bron binnen het OMT. Ook de zich snel verspreidende omikronvariant zorgt op veel plekken alweer voor extra maatregelen.

“Wat we leren uit Engeland is dat het zich snel verspreidt,” zei De Jonge. ,,Wat we óók leren uit Engeland is dat het versnellen van het boosteren wel helpt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden