Plus

Nederland gaat open: anderhalve meter verdwijnt, mondkap mag af

Twee jaar na de eerste coronapatiënt in Nederland verdwijnen vrijdag vrijwel alle restricties. De 1,5 meterplicht wordt geschrapt, sluitingstijden zijn weer vrij, mondkapjes kunnen bijna overal af.

Niels Klaassen & Cyril Rosman
Dancemuziekliefhebbers tijdens een optreden in de Ziggo Dome. Voor grote binnenevenementen waar meer dan vijfhonderd gasten komen, zonder vaste zitplaats is wel een negatieve sneltest verplicht. Beeld ANP /  ANP Kippa
Dancemuziekliefhebbers tijdens een optreden in de Ziggo Dome. Voor grote binnenevenementen waar meer dan vijfhonderd gasten komen, zonder vaste zitplaats is wel een negatieve sneltest verplicht.Beeld ANP / ANP Kippa

Het ‘oude normaal’ is bijna terug, nu de omikrongolf luwt en het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestaag afneemt. Vrijdag vervallen veel van de laatste lockdownregels: de verplichte anderhalve meter afstand verdwijnt en daarmee dus ook protocollen rond gescheiden bezoekersstromen, gezondheidscheck, vaste zitplek en de 3G-coronapas. Voor een bezoek aan theater, café, museum of restaurant is dus geen QR-code meer nodig.

Voor grote binnenevenementen waar meer dan vijfhonderd gasten komen, zonder vaste zitplaats is wel een negatieve sneltest verplicht.

De sluitingstijden worden helemaal vrijgegeven, tot vrijdag moest alles nog dicht tussen 01.00 en 05.00 uur ’s nachts. De mondkapplicht vervalt overal behalve in en rond het openbaar vervoer, op de luchthaven en in het vliegtuig. Dus in metro, tram, trein, bus en ander ov − én op de stations − moet het kapje nog op. In winkels en op scholen mag het af.

Advies

Het ‘dringende advies’ blijft om een mondneusmasker te dragen op plekken waar mensen dichter op elkaar zijn, zoals in drukke winkelstraten, op markten en op werkplekken waar geen afstand gehouden kan worden.

Het kan geen kwaad om afstand te houden of een mondmasker te dragen, zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vorige week nog: “We deden in het verleden vaak lacherig over Aziatische landen waar het gebruikelijk is een mondmasker te dragen, maar het is verstandig als wij dat ook doen.” Ook verschillende ziekenhuizen hanteren nog regels − zoals het dragen van mondkapjes − om infecties te voorkomen.

De bekende basisadviezen blijven ook: ventileren, handen wassen, thuis blijven en (zelf)testen bij klachten. Bij bezoek aan kwetsbaren of drukke plekken adviseert de overheid vooraf een zelftest te doen.

Verder kan vrijwel alles weer. En mocht de situatie het toelaten, dan vervallen binnenkort ook 1G en de mondkapregel. “De situatie waar we nu in zitten is relatief stabiel,” zei Kuipers afgelopen week in de Eerste Kamer. “Ik was echt een groot voorstander van een versnelde versoepeling. Ik heb eerder al de enorme impact genoemd, die de maatregelen hebben gehad.”

Weekend test voor toegangstesten

Concerten, clubavonden en andere binnenevenementen zonder vaste zitplek en met meer dan 500 bezoekers werken voorlopig nog met 1G: iedereen vanaf 13 jaar testen. Daarvoor moeten gasten naar de teststraat van Testen voor Toegang. De negatieve testuitslag is 24 uur geldig, dus voor meerdaagse evenementen zijn meerdere tests nodig.

De toegangsteststraten kunnen dagelijks 600.000 sneltests afnemen, al zal de vraag in grote steden wellicht hoger liggen dan elders. Een woordvoerder van Testen voor Toegang verwacht geen problemen met de capaciteit, hooguit ‘wat lokale drukte’. Voor het hele weekend staan er vooralsnog 150.000 testen gepland, waarvan 61.000 op zaterdag. Die aantallen zullen oplopen, verwacht de woordvoerder.

In het zuiden zijn, vanwege carnaval, relatief veel testafspraken gemaakt, maar een echte ‘carnavalspiek’ is er niet: “Er zijn veel minder grote binnenevenementen dan normaal, het is dit jaar vooral een caféding.” En daar is geen negatieve test verplicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden