NCTV waarschuwt voor jihadistische gezinnen
Nederland telt naar schatting enkele honderden jihadistische echtparen en tientallen gezinnen van wie één ouder het jihadistisch gedachtegoed aanhangt.
Kinderen die in zo’n omgeving opgroeien, kunnen op latere leeftijd een dreiging gaan vormen. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een nieuw rapport over de terroristische dreiging in Nederland.
‘Kinderen in jihadistische gezinnen kunnen de basis vormen voor een nieuwe generatie jihadisten door het gedachtegoed dat ze meekrijgen,’ aldus de NCTV. En dat hoeft ook geen verre toekomstmuziek te zijn. ‘Het recente verleden heeft aangetoond dat ook jihadisten in hun tienerjaren al sleutelfuncties in de beweging kunnen vervullen.’
Substantiële dreiging
De terroristische dreiging in Nederland blijft volgens de NCTV ‘substantieel’: niveau 4. Het hoogste dreigingsniveau is 5. De aanslag op 18 maart in een tram in Utrecht bevestigt dat. Naar aanleiding van die terreurdaad, die vier mensen het leven kostte, werd in de provincie Utrecht zelfs tijdelijk het hoogste dreigingsniveau van kracht. Dat was nog niet eerder voorgekomen.
Verscheidene aanhoudingen in de afgelopen maanden van personen die verdacht worden van betrokkenheid bij terrorisme, zijn eveneens ‘concrete voorbeelden van deze reële dreiging’, aldus het jongste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN). Het aantal aanslagen in westerse landen is weliswaar sinds 2017 gedaald, maar ‘de intentie blijft bestaan’, aldus de NCTV. Dat blijkt onder andere uit de aanslagen in Sri Lanka.
Uitreizigers
Een ander gevaar vormen de 155 Nederlandse uitreizigers en ten minste 200 kinderen in Turkse en Syrische opvangkampen. Zij zijn vaak nog altijd overtuigd van het IS-gedachtegoed, en kunnen zich na vrijlating of ontsnapping mogelijk weer bij een terroristische organisatie aansluiten.
Volgens het rapport blijkt uit documenten die in Syrië zijn opgedoken dat IS opnieuw een ‘external relations office’ wil openen in Europa, ‘dat zich zou moeten bezighouden met het ondersteunen van IS-leden die daar al zitten, het plannen en plegen van aanslagen.
Extreem-rechts en activisme in Nederland
Extreem-rechts
De rechts-terroristische aanslag op de moskee in Christchurch (Nieuw-Zeeland) in maart heeft een ‘wereldwijde uitstraling’ en zal de komende jaren in rechts-extremistische kringen als inspiratiebron kunnen werken. ‘Ook het gevaar voor copycatgedrag in Europa is vergroot. In vergelijking met de ons omringende landen is de geweldsdreiging vanuit de Nederlandse rechts-extremistische scene overigens minder groot.’ Die wordt gekenmerkt door ‘fragmentatie, zwak leiderschap, persoonlijke animositeit en het ontbreken van een consistente organisatievorm.’
Activisme en extremisme
Relatief nieuw zijn activistische collectieven als Meat the Victims, die in mei urenlang een varkensstal in Boxtel bezetten. ‘Een opmerkelijke en voor Nederland vooralsnog unieke actie vanwege het internationale en niet-heimelijke karakter.’
Een opvallende nieuwe groep binnen de milieu-activistische scene is Extinction Rebellion. ‘De activistische groepering roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar keert zich expliciet tegen geweld. Net zoals bij Meat the Victims is de modus operandi gericht op het genereren van zoveel mogelijk media-aandacht door aansprekende protestacties.’