NAVO verklapt ‘geheim’; Nederland heeft kernwapens op Volkel

Oud-premiers Dries van Agt en Ruud Lubbers praatten al eens hun mond voorbij, maar nu heeft de NAVO het ook zelf geschreven; Nederland bewaart kernbommen op luchtmachtbasis Volkel.

Raymond Boere
F16's op de basis in Volkel. Beeld anp
F16's op de basis in Volkel.Beeld anp

Het Belgische parlementslid Wouter de Vriendt ontdekte de passage in een ontwerptekst van de NAVO en publiceert er dinsdag over op de website van zijn partij Groen. In de passage staat dat de Verenigde Staten 150 kernwapens van het type B61 in Europa heeft liggen die zijn verspreid over 6 legerbasissen. Het gaat daarbij niet alleen om Volkel in Nederland, maar ook om Kleine Brogel in België, Büchel in Duitsland, Aviano en Ghedi-Torre in Italië en Incirlik in Turkije.

De zin staat in het document ’A new era for nuclear deterrence? Modernisation, arms conntrol, and allied nuclear forces’. Het is een officieel NAVO-stuk dat werd besproken met de Parlementaire Assemblee van de NAVO op 1 juni in het Slowaakse Bratislava. Bij dat overleg zijn 257 parlementariërs uit 28 lidstaten.

Inmiddels is de versie op de website van de NAVO aangepast en is de passage geschrapt. Maar voor het Belgische kamerlid is het onthulde geheim door de NAVO zelf reden om het debat over het opslaan van kernwapens in België weer op te rakelen. “Jarenlang was het excuus dat het een staatsgeheim was of er kernwapens lagen in Brogel. Nu is duidelijk dat ze daar liggen en moeten we debatteren of wij dat wel willen. Er zijn in elk geval geen excuses meer om het er over te hebben.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden