Natte en frisse Pinksteren, koudste lente sinds 2013

De weersvoorspelling voor dit pinksterweekend was al niet best, maar zelfs vage hoop op wat warmte lijkt verwaaid. Na de heftige wind van vrijdag regent het zaterdag pijpenstelen en gaat de lente van 2021 de boeken in als koudste sinds 2013. Ook zondag en maandag blijft de kans op buien groot.

David van der Heeden
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zaterdag waait het al aanzienlijk minder dan vrijdag. De wind draait naar het zuidwesten en neemt flink in kracht af. Bewolkt is het vrijwel overal en het blijft nat de komende dagen, meldt WeerPlaza. Zaterdagmiddag breekt op een aantal plaatsen mogelijk de zon door. Met een graad of 13 blijft het echter aan de frisse kant.

Op eerste pinksterdag kan het, tussen de buien door, in de zon en uit de wind best aangenaam zijn. De verwachting is dat het een graadje warmer wordt, al blijft het met 14 graden hoe dan ook kouder dan we gewend zijn in mei. Maandag ziet er qua nattigheid en temperatuur niet veel beter uit. Het kwik stijgt mogelijk naar 15 graden, de kans op regen ligt rond de 50 procent.

Opvallend

De lentemaanden maart, april en mei, warmden de laatste jaren sterk op. Tegenwoordig wordt gekeken naar de klimaatgemiddelde temperatuur over de jaren 1991-2020, schrijft WeerPlaza. De lente kent nu een gemiddelde temperatuur van 9,9 graden. Sinds het begin van deze eeuw is de lente een volle graad opgewarmd. Dat de lente tot nu toe zo koud verliep, is best opvallend te noemen.

Normaal zou de temperatuur nu rond de 18 tot 19 graden liggen. “We waren de afgelopen jaren natuurlijk verwend met warme, zonnige en droge, lentes vol zomerse dagen,” zegt weerman Wilfred Janssen. “Dit jaar is het een ouderwets Hollandse lente, fris en nat. Echt een beetje zoals het vroeger was. We zitten nu gemiddeld op 8 graden, terwijl de laatste jaren 9,9 graden normaal is. Het is nu veel te koud.”

Lente 2013

In 2013 beleefden we in Nederland voor het laatst een koude lente. Het was toen, met een gemiddelde temperatuur van 7,3 graden, nog kouder dan dit jaar. Ook de lentes van 2015 en 2016 waren behoorlijk frisser dan normaal.

De koudste Pinksteren sinds 1951 kende Nederland in 2016. Op Eerste Pinksterdag werd het in De Bilt slechts 12,1 graden en op tweede pinksterdag 13,6 graden.

Dit jaar werden in De Bilt pas drie dagen genoteerd waarop de temperatuur op 20 graden of hoger uitkwam. De eerste officiële warme dag viel op 30 maart. Hoewel het er de komende dagen niet in zit, kan er op de valreep van deze maand nog een warme dag bijkomen. Normaal gesproken telt de lente er zo’n zestien. Zomerse dagen werden in De Bilt nog helemaal niet geklokt. Lokaal werden er één tot twee genoteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden