Nieuws

Nationaal coördinator moet uitvoering sancties tegen rijke Russen verbeteren

Het kabinet stelt een nationaal coördinator aan die moet zorgen dat de sancties tegen rijke Russen goed worden uitgevoerd. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) spreekt over ‘iemand met groot gewicht’, maar maakt zijn of haar naam pas ‘uiterlijk maandag’ bekend.

Hanneke Keultjes
Demonstratie op de Dam tegen de oorlog in Oekraïne. Beeld ANP
Demonstratie op de Dam tegen de oorlog in Oekraïne.Beeld ANP

Volgens Hoekstra is de coördinator nodig omdat het sanctiepakket ‘zo groot is en er zoveel afstemming nodig is’. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de sancties ligt bij verschillende ministeries. Infrastructuur en Waterstaat bepaalt of er een luxe jacht aan de ketting moet, Binnenlandse Zaken kan vastgoedtransacties blokkeren, Financiën gaat over belastingen en trustkantoren.

Hoekstra spreekt van ‘een ongekende opgave’. “De coördinator moet elke keer als er een probleem ligt, zorgen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt,” aldus Hoekstra. “Je wilt geen dag missen.”

‘Coördinerend bewindspersoon’

De Kamer nam het de minister van Buitenlandse Zaken kwalijk dat hij als ‘coördinerend bewindspersoon’ nauwelijks antwoorden paraat had. Volgens Hoekstra vraagt de Kamer ‘terecht om urgentie’. “We blijven het maximale doen. Dit is een additionele stap.”

Dat er nu naast zijn rol ook een nieuwe coördinator komt, heeft volgens Hoekstra niets met het debat te maken. “Er is eerder deze week al over gesproken. Waar moet je een been bijtrekken?” Volgens premier Mark Rutte is het kabinet wel degelijk ‘geïnspireerd door het debat’. Hij stak ook de hand in eigen boezem: “Ik had eerder kunnen helpen.”

Rutte stelt dat de samenwerking tussen departementen en de autoriteiten die betrokken zijn bij de uitvoering van de sancties ‘preciezer’ moet. “We moeten eerlijk toegeven dat dingen strakker kunnen. We willen het maximale doen en zeker zijn dat we niets missen.” Hij denkt niet dat Nederland vergeleken met andere landen achterblijft als het gaat om de uitvoering van de sancties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden