Nachtclubs hebben zaterdag niets te vrezen van politie: bonden willen niet handhaven

Nachtclubs die dit weekend opengaan, hoeven niet te vrezen voor boetes. De politievakbonden roepen hun achterban op de voor zaterdag geplande protestactie van de nachthoreca ‘zonder handhaving of sancties door te laten gaan’.

Sebastiaan Quekel
Een eerder feest in Shelter. Beeld Jakob van Vliet
Een eerder feest in Shelter.Beeld Jakob van Vliet

Agenten knijpen het complete weekend een oogje dicht omdat het kabinet niet tegemoet wil komen aan hun eisen voor de nieuwe politie-cao, melden de vier politiebonden. Ze zijn teleurgesteld over de uitkomst van het overleg afgelopen vrijdag met een afvaardiging van de regering. Daarin zouden geen toezeggingen zijn gedaan over speerpunten als het inkomen van politiemensen en de capaciteit bij de korpsen.

Door niet actief op te treden tijdens de veelbesproken ‘heropening van de nacht’ geven de politiebonden een duidelijk signaal af aan het kabinet, dat juist rekende op handhaving door de politie. “Wij zullen gemeentelijke boa’s oproepen zich solidair te verklaren met de actievoerende politiemedewerkers,” laat projectleider Maarten Brink van het Landelijk Actiecentrum (LAC) verder nog weten. Op die manier hoeven Nederlandse bezoekers en uitbaters van horecagelegenheden niet te vrezen voor een boete of een sluiting.

Trammelant

De actie is geen vrijbrief voor het veroorzaken van trammelant, benadrukken de bonden. Elke agent heeft nog altijd de bevoegdheid te bekeuren wanneer die daar aanleiding toe ziet. ‘Wat de bonden betreft houden politiemedewerkers zich dit weekend voornamelijk bezig met primaire politietaken als noodhulp en dienstverlening aan burgers. Bij calamiteiten die plaatsvinden in horecagelegenheden worden ze dus wel geacht op te treden’, valt te lezen in een gezamenlijke verklaring van de politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB.

In aanloop naar de cao-onderhandelingen begonnen de bonden al in december met grote acties om te protesteren tegen de hoge werkdruk en onderbezetting. ‘Het doel van deze acties was de politiek en de burgers duidelijk te maken hoe urgent de capaciteitsproblemen bij de politie zijn’, melden de bonden. ‘De boodschap van deze acties kwam helaas niet duidelijk genoeg over. Blijkbaar rekent Den Haag erop dat agenten uit loyaliteit en plichtsbesef tot het uiterste zullen gaan om de kwaliteit van het politiewerk zoveel mogelijk in stand te houden. En dat doen ze ook, al kost ze dat steeds meer moeite en al gaat dat steeds meer ten koste van hun gezondheid, veiligheid en privéleven.’

Feesten uitverkocht

Naar verwachting zullen tienduizenden Nederlanders komend weekend weer flink de bloemetjes buitenzetten. Alle kaartjes voor Amsterdamse clubs die meedoen aan ‘De nacht staat op’ zijn inmiddels uitverkocht. Er waren 15.000 tickets beschikbaar. Ook poppodia in andere steden in het land sluiten zich aan. Zo hebben 013 in Tilburg, Patronaat in Haarlem, Fluor in Amersfoort, De Helling in Utrecht en Annabel in Rotterdam aangegeven dat ze zaterdag opengaan. Ook in die steden gingen duizenden tickets razendsnel over de toonbank.

Brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) stelden eerder het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. Volgens de nu geldende regels moet de horeca om 22.00 uur de deuren sluiten en is een zitplaats voor bezoekers verplicht.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zei dat minister Micky Adriaansens bij het overleg met de nachthoreca vooral goed heeft geluisterd naar de ondernemers en gehoord heeft waar ze tegenaan lopen. “Ze hebben ideeën aangedragen hoe zij een verantwoordelijke opening voor zich zien. Het is vooral gegaan over zaken als ventilatie, capaciteit, deurbeleid.”

Tweede actie politiebonden: geen bekeuring voor lichte overtreding

Naast de actie tijdens ‘De nacht staat op’, roepen de politievakbonden hun leden op vanaf woensdagochtend geen boetes meer uit te delen voor lichte overtredingen. Ook dit is onderdeel van hun actie voor een betere cao. De vakbonden spreken van ‘een publieksvriendelijke actie met een scherp politiek randje’.

De bonden laten weten dat er nog wel bekeuringen worden uitgeschreven bij grove schendingen van de openbare orde en veiligheid. Bij snelheidsovertredingen worden alleen nog de excessieve overtreders beboet. “Het streven is dat in alle andere gevallen wordt volstaan met een waarschuwing en het aanbieden van een speciale actiebon met daarop informatie over dit vakbondsprotest.”

De bonden kondigden tijdens het gesprek met justitieminister Dilan Yesilgöz al aan met hardere acties te komen, het niet uitdelen van boetes bij kleine vergrijpen is daar onderdeel van. De actie loopt tot zeker eind maart, meldden de vakbonden. Er komen nog meer acties bij, daar komt later duidelijkheid over. “Per week zal het publieksvriendelijke karakter (helaas) minder worden. Dat is bij vakbondsacties die het politiewerk raken al gauw onvermijdelijk”, stellen de bonden.

De politie voerde afgelopen zondag ook actie en legde vier uur lang het werk neer tijdens een coronademonstratie in Rotterdam.

‘Boa’s moeten kiezen voor hun eigen veiligheid’

Kies voor de eigen veiligheid. Daartoe roept de voorzitter van vakbond BOA ACP, Richard Gerrits, zijn leden woensdag op in een reactie op het bericht dat politiebonden hun leden vragen komend weekend niet op te treden.

“We gaan niet handhavend optreden als de politie niet aanwezig is. Normaal doen we dat in aanwezigheid van de politie. Als die er niet is, moeten boa’s kiezen voor hun eigen veiligheid,” aldus Gerrits.

De komende dagen moet er overleg plaatsvinden met werkgevers, aldus de voorzitter van de vakbond. “We moeten kijken hoe die acties eruit gaan zien. Wij willen van werkgevers weten hoe met dit gegeven van een niet-optredende politie om te gaan en wat dan de rol van de boa’s hierin is.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden