Plus

Nabestaanden willen nieuw onderzoek in zaak vermoorde Miranda Zitman

De familie van Miranda Zitman, de kapster uit de Jordaan die eind 2018 in haar woning in Soest om het leven werd gebracht door haar partner Bart B., heeft aangifte gedaan tegen het Openbaar Ministerie. Justitie verzweeg in de rechtszaak tegen de veroordeelde B. diverse feiten, zeggen zij.

Istvan Kövi
Bart B. en zijn ex-partner Miranda Zitman. Beeld
Bart B. en zijn ex-partner Miranda Zitman.

De familie Zitman eist onderzoek van de rijksrecherche naar onregelmatigheden in de rechtsgang en doet een beroep op de Nationale Ombudsman. “We hebben geen vertrouwen meer in het OM. De rijksrecherche moet het onderzoek naar de moord op Miranda doorlichten. Over veel feiten is B. nooit verhoord,” verklaart de familie tegenover het AD.

Justitie zag in juni geen bewijs voor moord tegen B. en eiste 20 jaar wegens doodslag. De rechtbank in Utrecht veroordeelde B. tot 18 jaar en vond hem toerekeningsvatbaar. Het vonnis is onherroepelijk omdat geen beroep is ingesteld. Het OM bevestigt dat er aangifte is gedaan en heeft de zaak in behandeling. Het OM had hier woensdag met B. over willen praten, maar die zegde de afspraak af omdat hij ‘geen vertrouwen in de aanpak van justitie heeft’.

Volgens de familie van de kapster (51) komen er nu zaken naar boven die een ander licht werpen op het onderzoek. De nabestaanden zijn ervan overtuigd dat B. zijn partner met vooropgezet plan heeft vermoord. Hun relatie was in november 2018 al verbroken, blijkt uit e-mails en appberichten van Zitman en Bart B. Zij had al een afspraak met een makelaar over de verkoop van de woning.

Lichaamsdelen in het IJ

Direct na haar dood maakte B. bijna 117.000 euro van haar rekening naar zichzelf over, waarmee hij een schuld van 12.000 euro betaalde. Haar lichaam zaagde hij in stukken. Haar hoofd en armen begroef hij in de tuin. Haar romp en benen dumpte hij in het IJ. B. deed het voorkomen dat Zitman naar het buitenland was vertrokken totdat hij zich in april zelf aangaf en haar lichaamsdelen werden gevonden.

De nabestaanden zijn geschokt dat ze zelf allerlei sporen hebben moeten ontdekken in de woning aan de Lange Brinkweg waar ze sinds kort toegang toe hebben. Met hulp van een forensisch expert die ze zelf inschakelden, vonden ze een klompje huid, haren en bloed op een kast in de kleedkamer waar B. Zitman aan stukken zaagde.

“Die resten lijken van haar te zijn, die heeft de politie bij het dagenlange onderzoek over het hoofd gezien,” zegt de familie. In een tas aan een haak in de kelder vond de familie meer lichaamsresten. “Terwijl de dader al zijn sporen grondig had uitgewist, liet hij die sporen zitten. Die zijn in de rechtszaak verzwegen.”

Zo bleef volgens de familie ook een tweede grafkuil ongenoemd die B. in de tuin groef. “We hebben er op aangedrongen dat de politie nog eens in de tuin ging zoeken. Over die kuil zijn wij niet geïnformeerd. De kuil heeft hij niet gebruikt, maar wat was hij daarmee van plan? Hij is daarover volgens het dossier niet verhoord.”

‘Moordenaarskunst’

Ronduit luguber noemt de familie Zitman de ‘moordenaarskunst’ die B. als een soort compositie en verwijzing naar de moord in het huis ophing. B. heeft kunst van de familie aan de muur in de hal vervangen door kunstwerken en foto’s die sporen van het geweld markeren, zegt de familie. “Markant is een foto boven aan de trap waar hij zich voor een spiegel afbeeldt zonder hoofd. De kunstwerken verwijzen naar bloedsporen en naar de kamer waar Miranda werd onthoofd en verzaagd. Alsof hij de moord beschouwt als kunstwerk.”

Het Pieter Baan Centrum dat B. toerekeningsvatbaar verklaarde, was volgens de familie niet op de hoogte van ‘de moordenaarskunst’. Het PBC zou de man uit Soest met deze wetenschap opnieuw moeten onderzoeken, vindt de familie. “Is een dader toerekeningsvatbaar die met kunst toespelingen maakt op zijn moord?”

De familie zegt veel feiten te hebben gevonden die bij de rechtsgang niet aan bod kwamen. “Zo is er nog steeds zeker 40.000 euro spoorloos van haar geld.” De nabestaanden willen door onafhankelijk onderzoek van de rijksrecherche weten of het OM fouten heeft gemaakt die gevolgen hadden voor de straf die B. is opgelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden