Nieuws

Naast corona nu toch ook griepepidemie in Nederland

De vele hoestende, snotterende en niezende mensen op dit moment, hebben dat niet alleen aan corona te danken. In Nederland heerst momenteel ook een griepepidemie, zo blijkt uit cijfers van het Nivel, het RIVM en Erasmus MC.

Annemieke van Dongen
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vorige week was al een duidelijke stijging van het aantal keel- en neusmonsters met influenzavirus te zien. Afgelopen week steeg dit aantal snel verder. In ruim de helft van de keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten werd een influenzavirus gevonden. Daarom zeggen het Nivel, het RIVM en het Erasmus MC nu dat er een griepepidemie heerst.

Van een griepepidemie is sprake als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige verschijnselen, en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft.

Opgeheven coronamaatregelen

Sinds oktober 2021, het begin van het huidige griepseizoen, werd het griepvirus in Nederland maar enkele keren gevonden. Dat komt waarschijnlijk door de coronamaatregelen, die ook de verspreiding van het griepvirus tegengaan. “Nu veel maatregelen zijn losgelaten, hebben mensen weer meer contact met anderen en kan ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toenemen,” stelt kenniscentrum Nivel.

Deze winter is het mede door het vele testen op corona, lastig om te bepalen of er sprake is van een griepepidemie. Dat gebeurt namelijk via een landelijk netwerk van huisartsenpraktijken. Die geven elke week aan het Nivel door hoeveel mensen met griepachtige klachten zij in hun praktijk zien. Bij een deel van deze mensen nemen de huisartsen keel- en neusmonsters af. Bij het RIVM wordt vervolgens bepaald of zij ook echt het griepvirus hebben.

De klachten van griep lijken erg op die van het coronavirus. “Veel mensen met griepachtige klachten zullen naar een GGD-teststraat gaan of doen een zelftest. Er gaan daardoor minder mensen met luchtweginfecties naar de huisarts dan vorige jaren,” aldus het Nivel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden