Naar de bios of het museum: Nederland verder van het slot

Vanaf volgende week zaterdag treden nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen in werking. Nederlanders kunnen weer naar de bioscoop, het museum en uit eten, tot tien uur ‘s avonds.

Demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van vrijdag over een nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen. Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van vrijdag over een nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen.Beeld ANP

Stap drie van het openingsplan komt vier dagen eerder dan gepland, maakten demissionair premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) vrijdagavond bekend. Het ‘gesloten, tenzij’, wordt nu ‘open, tenzij’.’

De dalende besmettings­cijfers zijn aanleiding voor wat Rutte ziet als het einde van de lockdown.

Vanaf zaterdag 5 juni is er vooral binnen meer mogelijk: bezoek binnen van twee naar vier personen, evenals de maximale groepsgrootte buitenshuis.

Cafés en restaurants mogen binnen en buiten open tot 22.00 uur. Er mogen in totaal 50 personen binnen zijn, of meer na toegangstests. Reserveren is verplicht en zelfbediening is niet toegestaan. Evenementen in de horeca zoals live-optredens of schermen voor EK-wedstrijden blijven verboden. In een restaurant zijn voor het diner maximaal twee shifts achter elkaar toegestaan.

Ook mogen theaters en bioscopen open, met maximaal 50 personen. Uitzonderingen gelden voor grote zalen met meer dan 1000 zitplaatsen, zoals Afas Live en Carré: daar geldt een maximum van 250 personen. Voor zalen met zitplaatsen die toegangstests hanteren geldt geen maximum, mits de afstand van 1,5 meter tussen bezoekers wordt aangehouden.

2021-04-16 12:05:02 AMSTERDAM - Bezoekers bij de olifanten in dierentuin Artis. Het dierenpark opende op proef met Testen voor Toegang, waarbij mensen op vertoon van een negatieve coronatest een bezoek mochten brengen. ANP SEM VAN DER WAL Beeld ANP
2021-04-16 12:05:02 AMSTERDAM - Bezoekers bij de olifanten in dierentuin Artis. Het dierenpark opende op proef met Testen voor Toegang, waarbij mensen op vertoon van een negatieve coronatest een bezoek mochten brengen. ANP SEM VAN DER WALBeeld ANP

De ‘doorstroomlocaties’ gaan binnen ook open: musea, monumenten, dierentuinen en pretparken. Daar geldt wel een maximum van 1 persoon per 10 vierkante meter; dat maximum geldt ook voor winkels.

In winkels wordt alcohol tot 22.00 uur verkocht, in plaats van tot 20.00 uur.

Voor de sport geldt er een maximum van 50 personen per locatie, zowel binnen als buiten. Bij sporten waar het niet anders kan, wordt de 1,5 meterregel ook boven de 18 jaar losgelaten: dat is het geval bij voetbal, volleybal en judo, aldus de premier, maar niet bij boogschieten of spinnen. Groepslessen mogen weer, douches en kleedkamers mogen open, en de jeugdcompetities tot 18 jaar starten weer.

Ook voor andere ruimtes waar gebruikers vaste zitplaatsen hebben, geldt een maximum van 50 personen. Sauna’s, casino’s en zonnebanken mogen onder die voorwaarden open. Nachtclubs en discotheken blijven vooralsnog gesloten.

Het kabinet denkt dat vanaf 30 juni de volgende stap mogelijk wordt. Er kunnen dan bijvoorbeeld in het theater en de bioscoop weer meer mensen ontvangen worden. Ook concerten en festivals kunnen in de zomer weer georganiseerd worden, met toegangstests. Daarbij noemde minister De Jonge als voorbeeld Lowlands. Op 22 juni wordt besloten of de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames voldoende gedaald zijn om echt tot deze versoepelingen over te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden