PlusAchtergrond

Na verkiezingen is er minder steun voor coronabeleid in parlement

De verkiezingsuitslag leidt tot een iets kritischere Tweede Kamer ten aanzien van het coronabeleid. De vraag is hoe het demissionaire kabinet daarmee zal omgaan.

Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) na de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP
Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) na de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Het was een tamelijk dubbele boodschap vrijdag uit het kabinet: aan de ene kant klonken optimistische geluiden, aan de andere kant zorgen over oplopende besmettingscijfers.

Bezorgd klonken bijvoorbeeld de ministers Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA). “Vandaag 7400 besmettingen,” zei Grapperhaus (CDA) na de ministerraad. “Ik word daar wel kortademig van.”

Avondklok

Grapperhaus waarschuwde dat het beeld somber is. “Mijn maag trekt ervan samen.” En Van Ark zei: “We willen heel veel, maar het moet wel kunnen.”

Andere ministers waren een stuk positiever. Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) zei dat ze ‘optimistisch’ was dat hbo’s en universiteiten weer deels fysiek les kunnen geven, partijleider Sigrid Kaag meldde dat ze met de zomertijd op komst ‘heel snel’ van de avondklok af wil.

De modellen van RIVM-directeur Jaap van Dissel bepalen, zoals altijd, zondag in het Catshuis zo’n beetje de politieke speelruimte. En ruim zijn de marges niet, schetst een anoniem lid van het Outbreak Manegement Team (OMT) gisteren alvast. “De situatie is gewoon zorgwekkend.”

Daarbij komt een relevante verschuiving in de nieuwe Tweede Kamer. Na de verkiezingen is het coronakritische Forum voor Democratie flink gegroeid, van 2 naar 8 zetels. Maar ook avondklok-kritische partijen als D66 (23 zetels) en PVV (17 zetels) blijven groot.

Forum-Kamerlid Wybren van Haga denkt dat de groei van zijn partij voor het eigen verhaal ‘niets uitmaakt’. “We blijven hetzelfde zeggen. Maar we hebben nu wel meer zetels, dat laat zien dat meer mensen hun vrijheid terug willen, en in coronadebatten komen we wat eerder aan bod. En D66 is ook gegroeid, die partij is ook tegen de avondklok. Ik hoop dat ze zich na de verkiezingen ook vrijer voelen om daarvoor op te komen.”

‘Consistente lijn’

Maar volgens minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) maken de verkiezingen geen enorm verschil voor de kabinetskoers. “Er is een consistente lijn. De afgelopen periode hebben we veel debatten gehad, er is breed draagvlak bij heel veel partijen, dat verandert niet plotseling, denk ik.”

Minister Grapperhaus vreest ook niet voor gebrek aan steun in het parlement: “Een zeer zeer groot deel van de kiezers heeft gestemd op partijen die het virus serieus nemen. De PVV – ere wie ere toekomt – had vorig jaar maart al een totale lockdown gewenst, toen kon ik het woord avondklok niet eens spellen. Tuurlijk kun je per maatregel discussiëren, maar het draagvlak is groot: nog altijd 90 procent van de Kamerzetels gaat naar partijen die corona heel serieus nemen.”

Zondag komen de betrokken bewindspersonen in het Catshuis samen, Jaap van Dissel praat hen dan bij over de laatste stand van zaken. Komende dinsdag is er weer een persconferentie, woensdag volgt een Tweede Kamerdebat.

CDA-minister Wopke Hoekstra (Financiën) benadrukte gisteren dat draagvlak voor het coronabeleid cruciaal is: “Mensen hebben er genoeg van, willen dolgraag door met hun leven. Maar we zijn met vaccineren en testen nog niet waar we willen zijn. Iedereen kijkt reikhalzend naar de uitgang, alleen die is er niet morgen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden