Update

Na TUI Fly en Sunweb stelt ook KLM gerust: geboekte reizen kunnen doorgaan

KLM zal deze zomer ‘op beperkte schaal’ vluchten annuleren, maar volgens de vliegmaatschappij hoeven passagiers die al geboekt hebben zich geen zorgen te maken of hun reis door kan gaan. Eerder werden vakantiegangers die gaan vliegen met TUI fly al gerustgesteld. Ook vakanties van Sunweb gaan door, maar mogelijk wel een dag later of via een andere luchthaven.

Het Parool
“We gaan géén TUI fly-vluchten annuleren, iedereen die al geboekt heeft kan op vakantie”, aldus Petra Kok, woordvoerder van TUI fly. Beeld ANP
“We gaan géén TUI fly-vluchten annuleren, iedereen die al geboekt heeft kan op vakantie”, aldus Petra Kok, woordvoerder van TUI fly.Beeld ANP

KLM wil niet zeggen hoeveel vluchten worden geschrapt. Reizigers die met een annulering te maken hebben, krijgen volgens de vliegmaatschappij een ‘acceptabel alternatief’ aangeboden. ‘Dat zal in de meeste gevallen neerkomen op een vlucht op dezelfde dag, of zo dicht mogelijk op de dag van de oorspronkelijke boeking,’ is op de site te lezen. Daarnaast beperkt KLM de verkoop van nieuwe tickets, zodat het op Schiphol niet te druk wordt.

Reizigers Sunweb

Sunweb zal voor slechts een procent van de klanten een alternatief moeten bieden in de vorm van een dag eerder of later vertrekken of vertrek vanaf een andere luchthaven, laat de reisorganisatie weten. Bovendien kunnen ook de vakanties doorgaan die Sunweb of de andere merken van het concern, zoals Eliza was here, Gogo en Primavera, nu nog aanbiedt, zegt Mattijs ten Brink, CEO Sunweb Group. “Ook met vertrek via Schiphol, dus mensen kunnen veilig boeken. Mocht de situatie op een later moment weer veranderen, dan zorgen wij net als nu voor een goed en volwaardig alternatief.”

Voor TUI-reizigers die voor hun reis afhankelijk zijn van een andere maatschappij is het nog wel afwachten, zegt de reisaanbieder in een verklaring. Net als andere reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen moet ook TUI het aantal reizigers op Schiphol terugbrengen. Met het verlagen van de passagiersaantallen wil Schiphol de zomerdrukte het hoofd kunnen bieden.

Geen vluchten annuleren

Petra Kok, woordvoerder van TUI, zegt dat de puzzel voor deze zomer nog niet helemaal rond is, maar kan toch al bij ‘een groot deel van die reizigers onzekerheid vandaag wegnemen’. “We gaan géén TUI fly-vluchten annuleren, iedereen die al geboekt heeft kan op vakantie. Veruit het merendeel van de vliegvakanties zal nog steeds vanuit Amsterdam vertrekken, binnen de door Schiphol gestelde limieten. Voor dat deel van de reizigers dat niet meer vanaf Schiphol mag vertrekken, gaan wij vluchten inzetten vanaf regionale luchthavens.”

Het gaat volgens Kok om ‘vele tienduizenden’ mensen die opgelucht zullen zijn dat hun vakantiereis niet in het water valt. Exacte cijfers kan ze niet geven. Vanaf begin volgende week krijgen alle vakantiegangers van TUI een persoonlijk bericht over eventuele aanpassingen aan hun vakantie.

Annuleringen

Woensdag berichtte Transavia nog dat de maatschappij tussen 7 juli en 14 augustus 240 vluchten annuleert vanaf Schiphol, vanwege de beperkingen die de luchthaven heeft opgelegd door de drukte en het personeelstekort. Daardoor worden ruim 13.000 boekingen getroffen. Voor 70 procent daarvan is een vervangende vlucht gevonden. Van de overige 30 procent is het ticket geannuleerd.

Om een nieuw drukteinfarct te voorkomen besloot Schiphol om luchtvaartmaatschappijen te dwingen om ‘stoelen’ te schrappen. Op de drukste dagen blijven daardoor in juli per dag gemiddeld 13.500 reizigers aan de grond. Het was de slotcoördinator die moest beslissen welke maatschappijen er op Schiphol mogen opstijgen en landen. Afgelopen weekend zijn alle maatschappijen op de hoogte gesteld door die slotcoördinator. Het is nu aan de maatschappijen om te kijken hoe ze de beperking in het aantal stoelen gaan uitvoeren. Zo kan bijvoorbeeld de ticketverkoop worden stopgezet of moeten reizen van passagiers worden geannuleerd.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden