Na najaarspiek stokt daling coronavirus: aantal infecties bij tieners stijgt

Het coronavirus blijft steken op een stabiel hoog niveau. De afgelopen week kwamen er 36.931 nieuwe besmettingen bij, een kleine 800 minder dan de week ervoor. Het reproductiegetal ligt net boven de één, versoepelingen raken verder uit het zicht. ‘We dalen wel, maar niet genoeg.’

Beeld Joris Van Gennip

Het RIVM publiceerde zojuist het weekrapport. Vorige week werd al afscheid genomen van de snelle daling. De reproductiefactor ligt naar schatting weer net boven de één, dat betekent dat ieder besmet persoon gemiddeld één ander aansteekt. “We dalen, maar niet genoeg,” zegt een woordvoerder van het RIVM in een toelichting. 

Het virus verspreidt zich wel veel minder snel dan tijdens de najaarspiek eind oktober (met toen 67.000 infecties per week), maar voor extra versoepelingen is een verdere daling nodig, vinden het OMT en het kabinet. Overigens noteerde het RIVM een fors lagere dagkoers, met nu 3979 infecties erbij (was +5200 maandag).

Alleen bij tieners een stijging

In alle leeftijdscategorieën daalt het aantal besmettingen (soms minimaal), behalve bij tieners: daar neemt het aantal infecties toe. Afgelopen week turfde het RIVM 370 infecties per 100.000 inwoners in de leeftijdscategorie 13 tot 17, dat lag de twee weken daarvoor nog op 285.

Eerder wezen experts al op de risico’s van corona bij pubers, het OMT suggereert ook een langere kerstvakantie om het aantal besmettingen onder kinderen terug te dringen.

Lichtpuntje: hoewel het aantal afgenomen tests steeg (van 226.000) naar 251.690 bleek 12 procent positief, een lager percentage dan een week eerder (13,8 procent). De GGD’en draaien samen nu ongeveer 35.000 tests per dag, maar volgens een woordvoerder is er ruimte voor 60.0000: “Mensen denken dat ze lang moeten wachten en overwegen misschien geen test te vragen, maar we nemen ruim minder tests af dan we aankunnen.”

De situatie in de ziekenhuizen is ondertussen ook iets minder nijpend: afgelopen week telde het RIVM bijna 1500 nieuwe opnames, ongeveer 200 minder dan een week eerder. “Maar de druk op de zorg blijft hoog,” zegt het RIVM. Het aantal sterfgevallen lag op 422, vorige week was dat nog 479.

Versoepelingen

Nederland telt nu dagelijks nog zo’n 30 besmettingen per 100.000 inwoners, dat is ver boven de signaalwaarde van 7 per 100.000. Met meer dan 200 infecties per 100.000 inwoners per week zit Nederland nog altijd in de fase ‘ernstig’. Pas als dat weekcijfer onder de 150 zakt, gaan we terug naar een niveautje lager, de fase ‘zorgelijk’. Daarvoor zou het dagelijkse aantal besmettingen lager moeten zijn dan 20 per 100.000 inwoners.

Versoepelingen zijn daarom niet snel te verwachten. Het OMT waarschuwde eerder deze week al dat er richting de feestdagen met deze grote aantallen infecties waarschijnlijk geen lossere regels mogelijk zijn.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden