Na D66 dienen PvdA en GroenLinks zelfde abortusvoorstel in

D66 enerzijds en GroenLinks en PvdA anderzijds komen deze week met voorstellen om de verplichte minimale bedenktermijn van vijf dagen bij abortus af te schaffen.

Edwin van der Aa
Leden van de feministische actiegroep De Bovengrondse demonstreren voor het recht op abortus. Beeld ANP
Leden van de feministische actiegroep De Bovengrondse demonstreren voor het recht op abortus.Beeld ANP

Dinsdag presenteert D66-Kamerlid Pia Dijkstra, bekend van de donorwet, een wet die een einde maakt aan de verplichte bedenktijd. Volgens Dijkstra blijkt uit onderzoek dat verreweg de meeste ongewenst zwangere vrouwen die een abortus willen daar heel goed over hebben nagedacht. “Als zij die keuze hebben gemaakt is het onnodig dat zij verplicht nog eens vijf dagen extra bedenktijd krijgen.”

Volgens Rutgers, het kenniscentrum seksualiteit, heeft van de vrouwen die naar een abortuskliniek gaan 73 procent op dat moment al een weloverwogen besluit genomen. “Een zwangerschap laten afbreken is geen lichtvaardig besluit, ook al ben je er 100 procent zeker van. Elke dag dat je langer ongewenst zwanger bent en langer moet wachten op een behandeling, is dan extra belastend.”

D66 vindt een wetswijziging nu nodig en wacht daarom de formatie niet af. Dan kan de nieuwe Tweede Kamer er na de verkiezingen al over debatteren en stemmen. PvdA en GroenLinks zijn het daar van harte mee eens, maar komen donderdag – enkele weken vóór de stembusgang – toch met een aparte motie op precies hetzelfde onderwerp. Zij vinden de verplichte bedenktijd ‘niet meer van deze tijd’ en ‘overbodig’.

In de gang van D66 heerst teleurstelling over de aparte route die PvdA en GroenLinks wandelen. “We hebben ze gevraagd, maar ze wilden niet meedoen. Best jammer,” klinkt het. Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks spreekt juist over ‘twee krachtige signalen’. Ze ontkent dat er sprake is van ‘ondermijning’ van het D66-plan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden