Nieuws

Muziek moet overal écht zachter, vindt de Gezondheidsraad: ‘Helft jongeren kwetsbaar’

De volumeknop in discotheken, concertzalen en op festivals moet echt omlaag, vindt de Gezondheidsraad. In een nieuw rapport adviseert de raad om het maximale geluidsniveau met de helft te verlagen.

Sebastiaan Quekel
Volgens de Gezondheidsraad moet er een wettelijke grens komen voor geluid.
 Beeld Eva Plevier
Volgens de Gezondheidsraad moet er een wettelijke grens komen voor geluid.Beeld Eva Plevier

Om het geluidsniveau te verlagen is mogelijk wetgeving nodig. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) moet zich nu over het advies van de Gezondheidsraad gaan buigen.

In de Tweede Kamer klinkt al langer de roep om te kijken naar een wettelijk geluidsmaximum van bijvoorbeeld 100 decibel in uitgaansgelegenheden. Dit gebeurde nadat artsen en audiologen hun zorgen hadden geuit over de volgens hen sterke toename van tinnitus (oorsuizen) bij jongeren.

Volgens de Gezondheidsraad loopt meer dan de helft van de twaalf- tot en met achttienjarigen op dit moment risico op gehoorschade door harde muziek tijdens uitgaan of door veelvuldig gebruik van muziekspelers. Uit onderzoek bij Rotterdamse kinderen van negen tot elf jaar kwam al naar voren dat een op de zeven kinderen reeds beginnend gehoorverlies had.

Tweede Kamer kritisch

Opeenstapeling van gehoorschades kan uiteindelijk leiden tot permanent gehoorverlies. Met bijna alle sectoren (behalve de horeca) is om die reden afgesproken dat muziek niet langer dan een kwartier harder mag zijn dan 103 decibel. Die afspraak, vastgelegd in een convenant in 2018, leidde de afgelopen maanden tot felle kritieken. Het gaat hier namelijk niet om een wettelijk vastgelegde grenswaarde. Handhaving is niet mogelijk, organisatoren moeten zelf erop toezien dat de afspraken worden nageleefd.

Een meerderheid van de Tweede Kamer reageerde verbolgen op de zorgen van de artsen en eiste na berichtgeving actie van de staatssecretaris. Die wilde eerst het advies van de Gezondheidsraad afwachten. Dat advies ligt er nu dus.

De raad adviseert het maximale geluidsniveau te verlagen van 103 naar 100 decibel en zo aan te sluiten bij omringende landen. Drie decibel minder lijkt weinig, maar in praktijk betekent het een halvering van het geluidniveau. Veel grote zalen als de Afas Live in Amsterdam komen op dit moment al amper boven de 100 decibel uit, stelt Acoustic Events. Dit adviesbureau meet bijna alle concerten en festivals van concertorganisator Mojo en is trouw partner van enkele grote Nederlandse poppodia.

Horeca doet niet mee aan convenant

De Gezondheidsraad benadrukt dat de maatregelen niet alleen gelden voor muziekevenementen en concerten, maar bijvoorbeeld ook voor sportscholen en horeca-zaken. Die laatste sector weigert ondanks verschillende oproepen mee te doen aan het huidige convenant. Volgens Koninklijke Horeca Nederland voldoet 95 procent van alle zaken momenteel aan de geluidsnorm die in het convenant is afgesproken. Er is vooralsnog geen behoefte om aan te sluiten bij het convenant, tot frustratie van de staatssecretaris. ‘Mogelijk is een dwingender aanpak aangewezen, zoals wetgeving’, stelt de Gezondheidsraad nu.

Patiëntenorganisatie Hoormij.NVVS reageert tevreden op de conclusies van het adviesorgaan en ziet een wettelijke grens er het liefst zo snel mogelijk komen. “Het is wel vreemd dat je zelfs met een verlaging tot 100 decibel nog steeds gehoorbescherming nodig hebt om schade te voorkomen,” aldus directeur Wil Verschoor.

Kritiek op WHO-advies

De Gezondheidsraad volgt met zijn advies de wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO, die een maximaal geluidsniveau van 100 decibel adviseert. Toch is niet iedereen van de deugdelijkheid van dat advies overtuigd. “Dat WHO-rapport is achterhaald en wetenschappelijk niet onderbouwd,” zegt Peter van der Geer van Acoustic Events, autoriteit op het gebied van akoestiek. “Het complete onderzoek is gebaseerd op geluid, maar niet op muziek en alles wat daarbij komt kijken: hoge tonen, lage tonen, basfrequenties. Alles wordt op één hoop gegooid en de WHO komt met de conclusie dat we overal maar de 100 decibel moeten hanteren. Dat kan natuurlijk niet.”

Audiologen en kno-artsen hechten daarentegen wel veel waarde aan het WHO-rapport, zoals audioloog Jan de Laat, lid van de Gezondheidsraadcommissie. “Het wordt tijd dat we keiharde geluiden uit ons leven gaan bannen,” vertelde hij eerder. “Muziek kan zo fantastisch mooi zijn, zolang het maar niet keihard staat. Het mag wat mij betreft gerust de 100 decibel aantikken, maar nu zijn er uitschieters naar 110 of soms wel 120 dB en dan helpen oorpluggen, die je bij 100 decibel moet gebruiken, niet meer. Dat kan gewoon écht niet.”

KNO-arts Dennis Kox had woensdagochtend nog een jongen op zijn spreekuur die een piep heeft overgehouden aan een festivalbezoek. “Hij had zijn oordop niet de hele tijd in, omdat zijn vrienden dat ook minder cool vonden. Hij is daarmee psychisch in de knoop geraakt. Daar moeten we met z’n allen voor waken. Oordoppen dragen, is iets wat je hoort te doen zodat je elk jaar met plezier naar dit soort festivals kunt gaan.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden